Aedes

Portaal presenteert bod met miljoeneninvesteringen


1 februari 2007

Woningcorporatie Portaal investeert de komende vijf jaar 165 miljoen euro extra. Niet alleen in stenen, maar met name in sociale doelen waardoor de wijken prettig en veilig worden en de maatschappelijke positie van mensen met weinig kansen verbetert. Dit bod is de reactie van Portaal op de noodkreet van de minister Winsemius van VROM.

Portaal wil fiks gaan investeren in zeven wijken: Slaaghwijk (Leiden), Overvecht en Kanaleneiland (Utrecht) Soesterkwartier (Amersfoort), Smitsveen (Soest), St. Marten (Arnhem) en Waterkwartier (Nijmegen). Omdat daar grote urgente maatschappelijke problemen zijn. De plannen hiervoor liggen klaar, met de daarbij behorende verwachte resultaten.

In het bod zoekt Portaal de grenzen op van wat normaal van een woningcorporatie mag worden verwacht. Naast het zorgen voor goede en betaalbare woningen, gaat de corporatie zich actief bezighouden met de problemen op het gebied van onder meer overlast, sociale ellende, schooluitval, werkgelegenheid en criminaliteit. Juist omdat Portaal in 'zijn buurten' beschikt over de contacten met de bewoners, het netwerk en de middelen, hebben de nieuwe activiteiten grote kans van slagen. Natuurlijk in samenwerking met de andere partijen als gemeenten en welzijnsinstellingen.

De extra kosten die dit bod met zich meebrengen moeten wel worden opgebracht. Door de financiële buffer voor onvoorziene risico's op te geven, kan het bedrag van 165 miljoen euro (in vijf jaar) worden opgebracht. Als echter het nieuwe kabinet besluit om een extra heffing op te leggen aan de corporaties, kan de uitvoering van de plannen van Portaal onder druk komen te staan. De corporatie heeft besloten het initiatief niet meer uit handen te geven, en in dat geval hoogstens de plannen aan te passen, tot een maximum van 85 miljoen euro.


* Het aanbod van corporatie Portaal