Ingezonden persbericht


Beleidsmakers maken ruimte voor vrijetijdseconomie

De vrijetijdseconomie is van levensgroot belang voor de Nederlandse economie. Ter illustratie: huishoudens besteden ruim 20% van hun inkomen aan vrije tijd. Om dit belang te onderstrepen, zetten beleidsmakers en vrijetijdsondernemers op donderdag 1 februari, tijdens het flitscongres 'Gemeenten, maak werk van vrije tijd' bij de Kamer van Koophandel Rotterdam, een eerste stap ter verbetering van het ondernemersklimaat.

De basis van deze bijeenkomst was het gelijknamige onderzoek van de Kamer van Koophandel. Voor dit onderzoek zijn alle 47 gemeenten uit het Kamergebied Rotterdam benaderd over hun inzet op het gebied van vrijetijdseconomie. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel kansen kunnen worden opgepakt. Ton Geerts, directeur van de Kamer van Koophandel Rotterdam vindt het van groot belang dat er daadwerkelijk veranderingen plaatsvinden: 'Met vrije tijd en toerisme is een wereld te verdienen. Niet alleen in Euro's, maar ook door een prettig leefklimaat. Overheden moeten dus niet proberen om alles dicht te metselen, maar samen met ondernemers zorgen voor een levendige regio, dorp of stad.' Daarom faciliteert en stimuleert de Kamer beide partijen om gezamenlijk concrete acties op te pakken die leiden tot betere afspraken over bijvoorbeeld toeristenbelasting, meer onderling contact en meer oplossend initiatief van beide kanten.

Zelf onderneemt de Kamer ook concreet actie: naast het flitscongres op 1 februari vindt er op 13 februari een masterclass Geïntegreerd Vrijtijdsbeleid voor beleidsmakers plaats en op 16 februari wordt de training 'Omgaan met overheden' voor ondernemers georganiseerd. Ook zullen er deze zomer per gemeente economische 'fact sheets' over de vrijetijdseconomie worden uitgegeven en zal de Kamer gemeenteraadslieden en wethouders de kans bieden om een stage als vrijtijdsondernemers te doorlopen. Deze projecten komen allemaal tot stand in samenwerking met andere partijen: Recron, Koninklijke Horeca Nederland, de Provincie, Kamers van Koophandel Haaglanden en Rijnlanden en NORT Zuid-Holland.

Trendwatcher Adjiedj Bakas was tijdens de bijeenkomst opvallend optimistisch en ziet onder meer een grote toekomst voor het toerisme en de reisbranche in het verschiet: "Nederland is als bejaardenhuis van Europa straks een leuke locatie om voor een korte vakantie naartoe te gaan. Big business". Met zijn voorspellingen sloot hij aan op de tip die NORT-consulent Jeroen van de Merwe aan de ondernemers gaf: 'Denk vooruit en maak je plannen tijdig kenbaar bij de overheid. Het liefst samen met je collega's, dan sta je sterker en kun je best goede afspraken maken. Regeren is vooruitzien!'

Meer informatie is beschikbaar op www.kvk.nl/vrijetijd.

NOOT VOOR DE REDACTIE,