GroenLinks

Tweede Kamer verduisterd voor beter klimaat


1 februari 2007

De Licht-Uit actie van vanavond blijft nieuwe medestanders vinden. De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag besloten zich aan te sluiten bij de internationale Licht-Uit actie voor een beter klimaat. Premier Balkenende toonde zich gisteren sceptisch over de actie, omdat volgens netbeheerderTennet de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar kan komen.

Volgens Tennet zou het gelijktijdig uitdoen van lampen leiden tot storingen. GroenLinks bestrijdt die inschatting. Ongeveer 25 % van het totale energieverbruik in Nederland wordt door huishoudens verbruikt. Huisverlichting vertegenwoordigt ongeveer 10% van het energie-verbruik van een huishouden. Als een kwart van de Nederlandse huishoudens meedoet aan de actie zal dit een schommeling van ca 0,5 % in het energieverbruik opleveren.
Wanneer het energienet zo'n schommeling niet kan hebben, dan is er een veel groter probleem .

De Tweede Kamer heeft dan ook besloten dat deze actie navolging verdient. Vanavond tussen 19.55 uur en 20.00 gaat daarom niet alleen het licht uit bij het ministerie van VROM, maar ook in de Tweede Kamer. GroenLinks roept iedereen van harte op om aan deze actie mee te doen.