Al 75.000 transacties op educatief beursspel Markt voor Vrede

Euros voor vrede

Persbericht


1 februari 2007

Al 75.000 transacties op educatief beursspel Markt voor Vrede Aandelenspel over verwachtingen wederopbouw Uruzgan succesvol

Ruim 700 scholieren handelen momenteel op het beursspel Markt voor Vrede: een online aandelenspel over de wederopbouw van Uruzgan. Het educatieve beursspel van vredesorganisatie Euro's voor Vrede blijkt een succes: de teller van koop- en verkooptransacties staat al op 75.000.

Stichting Euro's voor Vrede heeft een online aandelenmarkt over de wederopbouw van Uruzgan ontwikkeld. Met dit spel, Markt voor Vrede, laat zij jongeren nadenken over én handelen in de verwachting van Nederlanders over de militaire missie. Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking verwacht dat de wederopbouw van Urugzan het komende anderhalf jaar op gang komt? Dat is de vraag waarin jongeren op veertien middelbare scholen handelen. Een succes, zo blijkt uit het stijgende aantal transacties en het enthousiasme en inventiviteit waarmee leerlingen resultaten weten te boeken. Op het scholierenforum worden diverse tactieken besproken en het team van Markt voor Vrede treedt op als een ware beurswaakhond.

Aan de hand van een start- en slotpeiling, tussenpeilingen en nieuwsberichten handelen de scholieren in percentages als '29 tot 30 procent van de Nederlanders verwacht dat de wederopbouw van Uruzgan het komende anderhalf jaar op gang komt', '31 tot 32 procent van de Nederlanders', '33 tot 34 procent', enzovoort. Slim handelen in aandelen en het goed beantwoorden van de dagelijkse quizvraag, leveren credits op. Op 16 februari, als de Nederlandse vredestroepen precies tweehonderd dagen in Uruzgan zijn, eindigt het spel. Wie de juiste aandelen van de slotpeiling in handen heeft, krijgt extra credits. Voor de beste deelnemers en school zijn er prijzen. De hoofdprijs is een ASN spaarrekening met een krediet van maar liefst 500 euro.

Scholen gebruiken deze geheel nieuwe onderwijsmethode als lesstof, als onderwerp voor vakoverstijgende projecten en als onderdeel van het competentiegericht onderwijs. Leerlingen krijgen zo spelenderwijs inzicht in maatschappelijke vraagstukken als 'wederopbouw in een conflictgebied' en 'hoe komt de publieke opinie tot stand'. Bovendien leren de scholieren de werking van een aandelenmarkt.
Markt voor Vrede wordt ondersteund door Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO), NCDO, Oxfam Novib en Kerk en Wereld. Kijk op www.marktvoorvrede.nl

(