Stichting Natuur en Milieu

Reactie Stichting Natuur en Milieu op klimaatrapport Verenigde Naties

1 februari 2007 - Stichting Natuur en Milieu ziet het morgen te verschijnen rapport van het IPCC als bevestiging dat de nieuwe regering moet inzetten op minimaal dertig procent minder CO -uitstoot. Alleen dan draagt Nederland evenredig bij aan de aanpak van de wereldwijde klimaatverandering. 'Wij verwachten dat het kabinet binnen honderd dagen een klimaatwet aanneemt,' stelt algemeen directeur Mirjam de Rijk.

Het IPCC constateert dat de schade zonder stevig beleid onomkeerbaar is: om de klimaatverandering binnen de perken te houden is dertig procent minder CO -uitstoot nodig. 'Wij willen dat het nieuwe kabinet daar onvoorwaardelijk voor kiest', stelt De Rijk. 'Nederland sluit dan aan bij het Europees Parlement dat vindt dat de hele Europese Unie zijn uitstoot met dertig procent moet verlagen.'

Natuur en Milieu is van mening dat dertig procent minder CO -uitstoot goed haalbaar is. Technisch is het geen enkel probleem. Het is ook betaalbaar. Stevig klimaatbeleid heeft maar een beperkte invloed op de economische groei, zo heeft de Europese Commissie berekend: 30 procent reductie van de CO -uitstoot betekent voor Nederland een groei per jaar met 2,3 procent in plaats van een groei van 2,5 procent. Wanneer je de noodzakelijke investeringen nu in energiebesparing en duurzame energie afzet tegen de schade die de klimaatverandering de komende decennia anders gaat veroorzaken, dan kom je uit op een heel groot financieel voordeel.

Om vrijblijvendheid te voorkomen stelt Natuur en Milieu voor in deze kabinetsperiode tenminste tien procent te minderen op de CO -uitstoot. Dat is precies eenderde van het doel voor de komende 12 jaar tot 2020. In de eerste 100 dagen van het nieuwe kabinet verwacht Natuur en Milieu een Klimaatwet die dit regelt.

Concreet zou het nieuwe kabinet ervoor moeten kiezen om al zijn politieke gewicht in te zetten tegen de bouw van drie nieuwe kolencentrales. Met de bouw daarvan wordt de Nederlandse CO -uitstoot in één klap met 10 procent vergroot, evenveel als de uitstoot van ongeveer 5 miljoen personenauto's. Door voldoende energiebesparingsmaatregelen te nemen zijn nieuwe centrales onnodig. Balkenende IV moet ook kiezen voor het isoleren van huizen. Uit zeven van de tien Nederlandse huizen lekt de warmte met tientallen euro's tegelijk weg.
Zuiniger rijden, kan ook makkelijk. Als de aankoopbelasting op verspillende auto's duizenden euro's hoger wordt dan die op schone, kopen mensen zuinige auto's en gaat de industrie nog zuiniger auto's produceren. Hetzelfde gebeurt als het nieuwe kabinet snel een kilometerheffing invoert die veel hoger is voor onzuinige auto's en laag voor zuinige auto's.

Nederland heeft een goede naam hoog te houden als het gaat om internationaal klimaatbeleid. Het was voormalig milieuminister Jan Pronk die het beslissende zetje gaf om tot wereldwijde afspraken te komen zoals die zijn vastgelegd in het Kyoto-akkoord. De Rijk: 'De rol van Pronk geeft aan waarin een klein land groot kan zijn. De nieuwe Nederlandse regering moet met zijn klimaatbeleid diezelfde ambitie gaan uitstralen.'

Publicatiedatum: 01-02-2007