Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:

1 februari 2007
nummer:
10
|                                                                              |
Capelse markt beste van Zuid-Holland in 2006

Jaarlijks kiest de branchevereniging voor Marktkooplieden (voluit: Centrale Vereniging voor Ambulante Handel) de beste markt in Nederland. Voor de tweede achtereenvolgende maal is de Capelse centrummarkt genomineerd voor deze titel, wat betekent dat Capelle bij laatste vijf staat. Aangezien er maar één Zuid-Hollandse markt is genomineerd, de Capelse, kan onze centrummarkt nu al de beste markt van Zuid-Holland in 2006 worden genoemd. Andere genomineerde markten zijn die van Amstelveen, Amsterdam Dappermarkt, Apeldoorn en Hengelo.

Uitslag
Op 5 maart aanstaande kiest een vakjury uit de genomineerde markten ''De beste markt van 2006". De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de ambulante vakbeurs Mercado, die op 4 en 5 maart 2007 in AHOY te Rotterdam plaatsvindt.

Hoe wordt je de beste markt van Nederland?
De markt moet een eigentijdse uitstraling hebben en ook de werkwijze moet modern zijn, met veel oog voor de consument. Een ruim en gevarieerd aanbod staat daarbij natuurlijk voorop. Daarnaast vinden er regelmatig promotieacties plaats op de markt. Zo konden de consumenten bijvoorbeeld rond Sinterklaas gratis warme chocolademelk krijgen. Verder letten de marktmeesters er op dat de markt er netjes uitziet en dat er geen obstakels in de looppaden staan. Het karakter, maar vooral de sfeer, wordt door de jury ter plaatse beoordeeld.

In Capelle wordt de kwaliteit van het aanbod sinds kort op moderne wijze gereguleerd. Als een standplaats vrij komt, dan wordt niet meer automatisch de eerste op de wachtlijst de nieuwe marktkoopman. Er moet nu gesolliciteerd worden naar de vrij gekomen plek. De marktcommissie, waarin de Capelse marktkooplieden zijn vertegenwoordigd, kiest dan uit de binnengekomen sollicitaties de beste uit. Ook hebben we het lotingsysteem voor standwerkers aangepast. In het verleden moesten zij zich altijd een half uur voor aanvang van de markt melden bij de marktmeester. Indien er meer gegadigden waren dan de twee voor standwerkers gereserveerde standplaatsen, dan werd er geloot. Nu vindt die loting 2 dagen van te voren plaats en hoeven de uitgelote standwerkers niet meer tevergeefs met hun handeltje naar Capelle af te reizen. Uiteraard wordt er goed op gelet dat standwerkers ook ''standwerken'', dat is op een aansprekende wijze het publiek interesseren voor een artikel dat anders niet op de markt verkrijgbaar is.

Verder speelt mee dat de samenwerking tussen de gemeente en de marktkooplieden uitstekend is. Tenminste twee maal per jaar vindt er een afstemming plaats in de marktcommissie, die door de portefeuillehouder Economische zaken wordt voorgezeten.

Valt er dan niets meer te verbeteren op de Capelse markt? Natuurlijk wel. Zo wordt er over gedacht om de promotiegelden in de toekomst op te nemen in het marktgeld (de prijs voor de standplaats op de markt). Ook zou een vertegenwoordiging van de consumenten opgenomen kunnen worden in de marktcommissie, om de consumentenbelangen nog beter te vertegenwoordigen.


---