VVD



1-2-2007

Minister onderschat impact Natura 2000

VVD-woordvoerster Landbouw en Natuur Janneke Snijder haalt uit naar het beleid van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ten aanzien van de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden.

Volgens Snijder worden met de aanwijzing van de Natura-gebieden een stortvloed van regels en beperkingen opgelegd aan ondernemingen in het landelijk gebied. Het lijkt erop dat de minister de impact van Natura 2000 volledig heeft onderschat.

De VVD wil voorop stellen dat zij achter het toetsingskader ammoniak staat, waarmee duidelijkheid kan worden gegeven aan ondernemers. Over de Wet Ammoniak en Veehouderij (WAV) is niet lang geleden veel discussie gevoerd en met de nieuwe WAV is uiteindelijk behoorlijk wat winst geboekt. Janneke Snijder: "We moeten nu helaas constateren dat de winst voor een groot deel teniet wordt gedaan en we voor veel gebieden en de ondernemers terug zijn bij af."

Door de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden mag in een cirkel van drie kilometer rond die gebieden de ammoniakbelasting niet toenemen. Bovendien wordt gesteld dat in principe alle Natura 2000-gebieden een ammoniaktoets moeten ondergaan.

Janneke Snijder is hoogst verbaasd dat zelfs gebieden (vaak landbouwgrond) die geen enkele natuurwaarde in zich hebben, worden begrensd. De VVD is het er absoluut niet mee eens dat dergelijke gebieden een natuurdoel krijgen opgelegd en daardoor dus een ammoniaktoets moeten ondergaan. De VVD vindt dat alleen de gebieden die nu natuur zijn bescherming behoeven en dat alleen daarop een natuurtoets van toepassing is. Daarnaast dienen alleen die natuurgebieden die `verzuringsgevoelig' zijn een ammoniak toets te krijgen.
De minister heeft op dit laatste punt de VVD-fractie gelijk gegeven en zal dan ook binnenkort met een lijst komen waarop de verzuringsgevoelige natuurgebieden staan, zodat helder is waar een ammoniak toets dient plaats te vinden.

Ook wat betreft de inspraak die nu plaatsvindt had de woordvoerster veel kritiek. Insprekers dienen de mogelijkheid te hebben zowel op ecologische als ook op sociaal-economische gronden bezwaar te kunnen maken. Deze ruimte geeft namelijk de Europese richtlijn. De minister perkt nu in zo blijkt, dat alleen op ecologische gronden bezwaar kan worden gemaakt. De minister heeft ook op dit punt beterschap beloofd.

Voor de volledige inbreng van Janneke Snijder-Hazelhoof, klik hier.


1 februari 2007

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl