PvdA Europees parlement


Ook topsalarissen van Europese ambtenaren aanpakken


1 februari 2007
Max van den Berg

Ambtenaren die voor één van de Europese instellingen werken, mogen niet meer verdienen dan de Europese regeringsleiders. PvdA-europarlementariër Max van den Berg heeft de Europese Commissie gisteren gevraagd om een plafond in te stellen op de salarissen van hun ambtenaren. "Er is in Nederland veel te doen om torenhoge salarissen van ambtenaren. En terecht. Er moet een stop op zitten."

Recent werd bekend dat enkele topambtenaren van de Commissie na een loonsverhoging meer dan 200 duizend euro per jaar verdienen. Van den Berg vindt dat deze topsalarissen onacceptabel zijn: "De Europese Commissie dient het algemeen belang van alle Europese burgers. Zulke exorbitante salarissen geven een verkeerd signaal aan de belastingbetaler."

Met de loonsverhoging verdient een aantal Europese ambtenaren meer dan de Duitse Bondskanselier Merkel (191 duizend euro) en zeker meer dan Jan Peter Balkenende (126 duizend euro). Van den Berg denkt aan een bovengrens gebaseerd op het gemiddelde van de salarissen van alle Europese regeringsleiders of het salaris van een eurocommissaris. Die laatste verdient ruim 18 duizend euro bruto per maand, nog exclusief 16 procent expat-toeslag, representatie- en huishoudelijke vergoeding.

De salarissen in Brussel zijn vermaard. Grofweg krijgt een ambtenaar die voor de EU gaat werken tweemaal zoveel betaald als een ambtenaar op een vergelijkbare positie in Den Haag. De achttien schalen voor Nederlandse rijksambtenaren lagen een jaar geleden van 1262 tot 7778 euro bruto per maand. Voor EU-ambtenaren liepen hun zestien reguliere schalen van maandelijks 2341 tot 16.207 euro bruto.