PvdA Europees parlement


PvdA: Twijfels over marktwerking WMO


1 februari 2007
De PvdA-fracties in de Tweede Kamer en het Europees Parlement hebben twijfels over de marktwerking in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Uit een evaluatie van de recente aanbestedingen in de thuiszorg blijkt dat de beoogde doelen niet bereikt zijn, namelijk een kostenbesparing voor gemeenten en een aanscherping van de eisen ten aanzien van zorgaanbieders. In plaats daarvan leiden de aanbestedingen tot veel onrust bij werknemers, banenverlies en verstoorde relaties tussen gemeenten en aanbieders.

PvdA-europarlementariƫr Max van den Berg: "Bij veel mensen leeft het misverstand dat de marktwerking in de WMO is verordonneerd door Europa, terwijl het een louter Haagse keuze is geweest. Geen enkele wet in Europa verplicht Nederland tot het vermarkten van de thuiszorg. Als vervolgens blijkt dat dat systeem van marktaanbesteden niet goed werkt, moeten we ons bezinnen en gemeenten een keuze bieden: of aanbesteden via de markt, of de zorg uitbesteden aan vertrouwde partners middels een scherp subsidie- en prestatiecontract."

Om geen juridische problemen te veroorzaken bij de lopende aanbestedingsprocedures wil de PvdA eerst de conclusies van staatssecretaris Ross afwachten, die op verzoek van PvdA-kamerlid Eelke van der Veen een diepgravend onderzoek naar het resultaat van de WMO-aanbestedingen heeft beloofd. Van der Veen: "Daarna moeten we maar eens goed bekijken of we de huidige wijze van aanbesteden nog willen. Wij hadden altijd al onze twijfels. We moeten zorgen dat de WMO-doelen decentralisatie, participatie en de buurt voorop blijven staan. Het instrumentarium om die doelen te bereiken moeten we naar aanleiding van deze evaluatie bijstellen."

Afgelopen vrijdag bezocht een PvdA-delegatie uit het EP en de Kamer de regio Twente, waar met lokale bestuurders en zorgaanbieders gesproken werd over de situatie. Daar bleek onder meer dat de beoogde prijsverlaging in de thuiszorg bij veel gemeenten helemaal niet bereikt is.