Politie Midden- en West Brabant

Persberichten politiedistrict Breda

BAARLE-NASSAU, 1 februari 2007

Getuigen kunnen zich melden via 0900 8844
Politie onderzoekt graffiti-overlast

BAARLE-NASSAU: De inwoners van Baarle-Nassau ondervinden sinds eind 2006 veel overlast van graffiti-spuiters. Lantaarnpalen, muren, hekken, verkeersborden, overal zetten de verfspuiters hun handtekening op. Rond de feestdagen werden ook nog eens veel vernielingen aangebracht, waar vuurwerk vaak een rol bij speelde. Die vernielingen zijn nu afgenomen maar de graffiti blijft een probleem. De politie hoopt dat getuigen zich zullen melden.

De cijfers liegen er niet om. In Baarle-Nassau was in 2003 t/m 2005 welgeteld één incident met graffiti. Vanaf de zomervakantie tot het einde van 2006 waren er achttien incidenten. De eerste maand van 2007 registreerde de politie reeds veertien incidenten.

Hulp van inwoners
De politie is volop bezig met het onderzoek maar heeft de hulp van inwoners van Baarle-Nassau hard nodig. Naar de mening van de politie moet er onder de bevolking genoeg informatie zitten waar de politie mee aan de slag kan. Deze informatie komt niet altijd boven. Daarom roept de politie getuigen van de vernielingen en graffiti op zich te melden. Dit kan via het telefoonnummer 0900 8844 of anders anoniem via 0800 7000. Het gaat dan niet alleen om getuigen van nieuw gepleegde strafbare feiten. Ook getuigen van feiten die eerder in de tijd gepleegd zijn of mensen die relevantie informatie hebben, worden vriendelijk verzocht naar voren te komen.

Plan van aanpak
De politie vroeg begin november aandacht bij de gemeente voor het probleem, dat zich in mindere mate ook in Alphen en Chaam voordoet. Daar registreerde de politie in 2006 acht incidenten en in 2007 één. De wijkagenten van deze dorpen hebben een plan van aanpak ingediend waar onder andere in stond dat de politie zich op korte termijn actief met de opsporing van de daders zou bezighouden. Ook waren rollen weggelegd voor de gemeente en andere partnerorganisaties. Op de lange termijn is een meer preventieve aanpak nodig.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft woensdagmiddag rond 13:45 uur in de wijk Tuinzigt een 35-jarige Bredase man aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. Hij zou gedurende twee maanden meerdere malen zijn 37-jarige Bredase vriendin hebben mishandeld door haar onder andere bij haar keel te pakken, diverse kneuzingen te bezorgen en aan haar haren te trekken. Ook zou hij vernielingen hebben aangebracht aan haar auto. Veel mishandelingen vonden plaats in de woning van de vrouw in de wijk Ginneken. De politie heeft een uitgebreide aangifte opgenomen van haar. De man is lopende het onderzoek van de politie in verzekering gesteld.

Over huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Politie zet SMS-Alert in na huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag rond 13:00 uur een SMS-Alert bericht gestuurd naar bewoners in en rond het centrum van Breda. Deelnemers aan SMS-Alert werden gevraagd op te letten op een verwarde man met donker kort haar, donkere kleding. De man was rond 11:00 uur bij zijn ouders op bezoek gegaan, die in het centrum van Breda wonen. Daar zou hij onder andere zijn 58-jarige moeder hebben bedreigd. In verwarde toestand verliet de man vervolgens het huis, waarop de vrouw de politie inschakelde. De man is nog niet aangetroffen.

Fietsendief aangehouden

BREDA: Bij een woning aan de Grote Vos werd woensdagmiddag rond 14:50 uur een mountainbike gestolen uit de schuur. De bewoner kwam op het moment van de diefstal net thuis en zag de pleger met zijn fiets wegrennen via een brandgang achter de woning. Daar stond ook een andere fiets, die door de dief al was meegenomen. De bewoner probeerde de dief tevergeefs te pakken, maar kon wel een goed signalement doorgeven aan de politie. Die trof daarop de verdachte korte tijd later aan in de Dijklaan. De bewoner ging daar meteen naar toe en identificeerde positief de verdachte die met zijn fiets was weggelopen. Het betrof een 34-jarige inwoner van Sint Oedenrode. De verdachte is in voorlopige hechtenis gesteld.

Winkeldieven aangehouden

ETTEN-LEUR: De politie heeft woensdagmiddag rond 17:30 uur op de Markt een 13-jarige inwoonster van Etten-Leur aangehouden. Zij had uit een winkel een aantal pennen en stiften gestolen. Ze zal hiervoor een taakstraf bij bureau Halt krijgen. Na verhoor is ze weer vrijgelaten.

BREDA: Een 26-jarige inwoner van Rosmalen en zijn 25-jarige vriendin uit diezelfde plaats zijn woensdagavond rond 20.20 uur aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het tweetal probeerde bij een winkel aan de Kruisvoort een computer te stelen, maar werd betrapt. Een beveiliger hield de man en de vrouw aan, maar bij de worsteling die daarna ontstond, raakte de beveiliger gewond aan zijn schouder. De twee verdachten zijn meegenomen naar het bureau en in verzekering gesteld.

BREDA: Een 67-jarige vrouw uit Breda is donderdagmorgen rond 11.20 uur aangehouden in een supermarkt aan de Moerwijk. Ze vergat naar eigen zeggen daar diverse boodschappen van totaal circa 10 euro niet af te rekenen. Ze heeft na verhoor een transactiebedrag van 130 euro betaald en kon daarna weer gaan.

Bredanaar aangehouden na beroving

BREDA: De politie heeft donderdagmorgen rond 02.30 uur een 26-jarige Bredanaar aangehouden. Agenten kregen een melding dat er een beroving had plaatsgevonden door een man in een Peugeot 206. Op de Sluissingel konden ze de man in zijn auto tot stilstaan brengen. Eerder op de avond had de verdachte een 20-jarige man uit Teteringen beroofd. Hij had hem opgepikt op het Stationsplein en vervolgens moest het slachtoffer moest onder bedreiging van een mes geld pinnen op de Markendaalseweg. Omdat een vriend van het slachtoffer het kenteken van de auto goed had onthouden, leidde dat al snel naar de verdachte. De Bredanaar is in verzekering gesteld.

Hennepdrogerij aangetroffen: één aanhouding

BREDA: De politie heeft donderdagmorgen in een woning aan de Poperingestraat een in werking zijnde hennepdrogerij aangetroffen. Daarbij werd rond 09.15 uur een 45-jarige Bredanaar, de bewoner van het pand, aangehouden. Op zolder, waar de drogerij was ingericht, werden enkele honderden grammen hennep aangetroffen. De Bredanaar is na verhoor met een schikkingsvoorstel van 500 euro naar huis gestuurd.

Auteur: Manfredi Mauro