Gemeente Son en Breugel


Pleidooi kleinere gemeenten voor eigen keuzes schaalgrootte

Kleinere gemeenten overhandigen op 31 januari a.s. een brief aan kabinetsinformateur de heer H. Wijffels. In de brief stellen de gemeenten dat het aantal inwoners niet relevant is voor herindeling. De brief wordt op initiatief van de gemeente Zeevang (NH) aangeboden. Burgemeester Hans Gaillard onderschrijft de brief namens de gemeente Son en Breugel.
In deze brief houden gemeenten tot 50.00 inwoners een pleidooi dat zij zelf exclusief de afweging kunnen en moeten maken als het gaat om de gewenste bestuurlijke schaal. Hierbij worden de veiligheid, de financiële positie en de tevredenheid van inwoners als ondergrens gehanteerd.

Vrijwillige samenwerking
Het college van Son en Breugel en haar inwoners hebben zich jarenlang ingespannen voor behoud van haar zelfstandigheid. Daarbij hecht de gemeente aan vrijwillige samenwerking met andere overheden op diverse beleidsterreinen. De gemeente maakt actief deel uit van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en is bereid om mee te werken aan een oplossing voor de regionale woningproblematiek. Son en Breugel heeft daarnaast een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Nuenen op tal van beleidsterreinen (personeel en organisatie, veiligheid en openbare ruimte, financiën en belastingen, welzijn en sociale zaken, informatisering en automatisering). Afgelopen week zijn de computernetwerken van beide gemeenten via een glasvezelkabel aan elkaar verbonden.
Son Breugel is tevens aangesloten bij het regionaal inkoop bureau (BIZOB).
Te downloaden:

* Pleidooi kleine gemeente.pdf