Uitbraak cholera bedreigt overstroomde delen van Angola

Care nederland

Den Haag, 1 februari 2007

Uitbraak cholera bedreigt overstroomde delen van Angola

Officiële cijfers spreken van ten minste 90 doden als gevolg van overstromingen. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt, de oogst is verloren. Arthur Molenaar, die namens CARE Nederland in de hoofdstad Luanda werkt, coördineert de noodhulp van CARE. 'We voorzien de ontheemden in de kampen Kilamba Kiaxi en Viana van drinkwater en andere eerste levensbenodigdheden. Probleem is dat de wegen niet of zeer slecht begaanbaar zijn en bruggen kapot zijn.'

Ruim een week nadat heftige regenval en overstromingen grote delen van de provincie Luanda en de gelijknamige hoofdstad hebben getroffen, neemt het aantal choleragevallen in Angola nog steeds alarmerend toe.

Met name veilig drinkwater is essentieel om een uitbraak van cholera te voorkomen. Arthur Molenaar: 'Onhygiënische omstandigheden zijn funest. 200 meter van mijn huis loopt een drainagegoot die normaliter als vuilnisbelt gebruikt wordt. Nu zag ik een woeste watermassa, anderhalve meter hoog en overal dreef vuilnis.'

Cholera wordt overgebracht via besmet water. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar voor de ziekte, die braken en diarree veroorzaakt en al binnen 24 uur fataal kan zijn. In de afgelopen jaren zijn er meerdere cholera-uitbraken geweest in Angola. Die van vorig jaar eiste meer dan 1.800 slachtoffers.

CARE werkt sinds 1989 in Angola, dat toen midden in een burgeroorlog verkeerde. Pas in 2002 kwam er een eind aan deze oorlog, die honderdduizenden mensen het leven heeft gekost en het land ontwricht achterliet. CARE werkt aan de wederopbouw van Angola en helpt lokale gemeenschappen, overheden en utiliteitsbedrijven bij het plannen en uitvoeren van ontwikkelingsprogrammas. CARE is ook actief op het gebied van hiv/aids, microkrediet, landbouw en capaciteitsopbouw van lokale organisaties.

Contactpersoon
De Nederlander Arthur Molenaar, door CARE Nederland in Angola gedetacheerd, is beschikbaar om vanuit Luanda vragen te beantwoorden.

Vragen of opmerkingen over dit persbericht?
CARE Nederland
Ko van den Boom, redacteur
Juffrouw Idastraat 11
2513 BE Den Haag
Tel: (070) 310 50 65
Mobiel: (06) 20 17 24 54
E-mail: ko.vandenboom@carenederland.org