Gemeente Lingewaard


Convenant leidt tot project Veilig Internetten/Digipesten

Het project sluit aan bij de behoefte van scholen én op landelijke campagnes om veilig internetten bij de jeugd onder de aandacht te brengen

De Middelbare scholen van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard starten 1 februari 2007 met het project Veilig Internetten/Digipesten voor leerlingen in de eerste klassen. Uniek aan dit project is dat politie, bureau Halt, middelbare scholen en twee gemeenten samenwerken om veilig internetgebruik te bevorderen. Het project sluit aan bij de behoefte van scholen én op landelijke campagnes om veilig internetten bij de jeugd onder de aandacht te brengen. De voorlichtingscampagne is een voortvloeisel uit het convenant dat in maart 2005 is afgesloten tussen scholen, gemeente en politie.

Per school gaan kinderen van 11 tot 13 jaar op een creatieve manier aan de slag om de gevaren van internet en digipesten te omschrijven. Het project wordt op iedere school door en voor kinderen ingevuld. Iedere school geeft zijn eigen invulling. Ofwel in de vorm van een projectweek, ofwel in de vorm van aandacht in reguliere lessen. Ook ouders worden intensief bij het project betrokken. Die hebben namelijk een belangrijke rol in het signaleren en sturen op momenten dat het internetten niet meer veilig gebeurd of hun kind structureel wordt gepest. De gebiedsagenten met taakaccent school krijgen een rol door als een vraagbaak te fungeren. Vanuit politieoogpunt wordt gewezen op de mogelijke gevaren van internet. Bureau Halt verzorgt gastlessen.

Veiligheidsgevoel

Met het convenant benadrukken de partners dat, naast de uitvoering van ieders reguliere taken, de samenwerking én een gedeelde verantwoordelijkheid belangrijk is in het behouden van een gevoel van veiligheid in en rondom de scholen. Sinds augustus 2005 ontvangt de politie een gemeentelijke subsidie. Daarom kunnen zij naast haar kerntaken ook een deel van haar tijd besteden aan preventie. Het project Veilig Internetten/Digipesten is een belangrijke concrete aanvulling in de preventietaak van de politie. De partners hopen met de preventieve samenwerking een goede investering te doen in de toekomst.

Met het convenant heeft de politie zich op scholen vooral gericht op het kennen en gekend worden. Onmisbaar waar het gaat om het tegenhouden van ongewenst gedrag. Dit proces heeft er toe geleid dat de agenten op de scholen als normaal worden beschouwd. Leerlingen, docenten, ouders en directies vinden hun weg naar de agenten relatief eenvoudig op het moment dat ze te maken krijgen met strafbare feiten. Uiteraard heeft de politie ook in de opsporing, toezicht en handhavingsfeer op en rond de scholen in de afgelopen anderhalf jaar de nodige inspanningen geleverd. Van fiets- en bromfietscontroles, verkeerslessen tot kleine onderzoeken op het gebied van diefstallen, vernielingen, ruzie en vechtpartijtjes. De partners constateren dat door deze aanpak slachtoffers van strafbaar gedrag zich geholpen voelen. Naar de daders wordt een duidelijk signaal afgegeven dat ongewenst (strafbaar) gedrag bij jeugdigen niet wordt getolereerd. De partners zijn dan ook van mening dat met de verbinding tussen school en samenleving een positieve bijdrage wordt geleverd aan een veilige en leefbare samenleving.

Bericht geplaatst op 16 januari 2007