Patient beter af met veilig melden

Donderdag 1 februari 2007, nummer 6

PATIENT BETER AF MET VEILIG MELDEN

Met het akkoord over veilig melden neemt de patiëntveiligheid in ziekenhuizen toe. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam het akkoord vandaag in ontvangst. De overeenkomst is ondertekend door de koepels van ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en patiënten. Veel incidenten ontstaan door zwakke schakels in het systeem. In een veilige omgeving zullen medewerkers in de zorg vaker incidenten melden. Hoe vaker dat gebeurt, hoe meer men hiervan leert.

Veiligheidsmanagementsysteem

Het akkoord is een belangrijk onderdeel van het veiligheidsmanagementsysteem, dat alle ziekenhuizen

vanaf 1 januari 2008 moeten hebben. Shell-topman

Rein Willems adviseerde in 2004 in het rapport 'Hier werk je veilig of je werkt hier niet' om een dergelijk systeem in te voeren. De minister nam dat advies over.

Met een veiligheidsmanagementsysteem kunnen ziekenhuizen systematisch de kwaliteit en veiligheid van de zorg verbeteren. Maar zo'n systeem heeft pas kans van slagen als alle professionals in ziekenhuizen zich erachter scharen. Medewerkers moeten zich veilig voelen om incidenten te kunnen melden. Het is niet de bedoeling dat deze meldingen leiden tot maatregelen tegen individuele medewerkers, maar medewerkers en instellingen worden er niet bij voorbaat door vrijgepleit.

Onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie vinden dit een goed initiatief. Als het gaat om fouten door nalatigheid of opzet, kunnen ze altijd onderzoek doen. De inspectie zal daarbij echter geen gebruik maken van de gegevens uit het interne meldsysteem, maar een eigen onderzoek starten.

Het document is opgesteld naar aanleiding van een onderzoek door artsenorganisatie KNMG. In de overeenkomst staan de voorwaarden waaronder een meldingssysteem goed kan werken. De bescherming van de melder én de rechten van de patiënt staan voorop. Daarnaast is de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de Raad van Toezicht, de Raad van Bestuur, afdelingsmanagers, leidinggevenden, artsen en verpleegkundigen duidelijk. Hiermee wordt de zorg aan patiënten alleen maar beter.


-o-o-o-

Noot voor redacties,