Nationaal Crisis Centrum


www.crisis.nl
Scheepsbrand Velsen

16:00 o 01-02-2007

BRAND STABIEL OP SCHIP HAVEN VELSEN

Om dit moment heeft de Brandweer aangegeven dat de brand is gestabiliseerd en de brand onder controle is. Er is geen gevaar meer voor de volksgezondheid.

Gevolgen voor bewoners en bedrijven
Bewoners mogen vanaf 15.30 uur terug naar hun woningen. De bedrijfsterreinen worden vanaf 16.00 uur gefaseerd open gesteld.

Bijeenkomst bewoners en bedrijven 18.00 uur Beverwijk Om 18.00 uur is een bijeenkomst voor bewoners en bedrijven uit het ontruimde gebied als gevolg van de brand op het schip in de haven van Velsen. In tegenstelling tot wat in een paar media is aangegeven, gaat de bijeenkomst gewoon door! Locatie is het gemeentehuis van Beverwijk, President Kennedylaan 1.

Het schip is stabiel, zodat er geen gevaar meer is voor kanteling van het schip. De uitstoot van rook is nihil en de verwachting is dat dit zo blijft. Via bestaande openingen in het schip wordt het binnenste ervan mechanisch geventileerd. Dit is om zicht te krijgen en warmte af te voeren. Door de extra zuurstof zal het binnenste door het vuur kunnen schoonbranden. Het doel van deze werkzaamheden is om binnen afzienbare tijd de brandhaard geblust kan worden.

Gezondheidsaspecten bij brand op de boot in Velsen-Noord Bij het incident was er sprake van een gewone maar langduriger brand met veel rookontwikkeling. Alleen op de eerste dag heeft de brandweer en het RIVM op korte afstand (ca. 200 m) benedenwinds van het schip concentraties van vrijgekomen stoffen (o.a. blauwzuur, koolmonoxide, zwaveldioxide, stikstofoxiden) kunnen meten. Daarna waren ook de metingen op korte afstand negatief. Bij deze concentraties zijn geen ernstige gezondheidsklachten te verwachten.

Dit neemt niet weg dat er door de rookontwikkeling geurhinder kan zijn opgetreden. Daarnaast kunnen er klachten als branderige ogen, loopneus, keelpijn, hoesten en kortademigheid zijn voorgekomen. Dergelijke klachten zijn te verwachten in de eerste uren na blootstelling en verdwijnen snel zodra men in de frisse lucht is. Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen kunnen gevoeliger reageren op rook. Er zijn geen lange termijn gezondheidseffecten te verwachten.

Dit komt ook overeen met de klachten die naar voren zijn gekomen bij de inventarisatie gisteren uitgevoerd door de GHOR onder huisartsen en ziekenhuizen. Er is één persoon direct na het begin van de brand vanaf het schip naar het ziekenhuis gebracht. Na enige uren is deze weer naar huis gegaan. Een aantal andere mensen dat zich in het ziekenhuis heeft gemeld met de beschreven klachten kon vrij snel weer naar huis.

In de nabijheid van de brand zijn roetdeeltjes neergeslagen. Uit voorzorg wordt voorlopig aangeraden om groenten uit de tuin niet te eten. Dit geldt voor het gebied ten oosten van de brand in de richting van Zaanstad, omdat de wind overwegend uit het westen kwam. Maandag komen de laatste uitslagen beschikbaar van onderzoek van neerslag en verspreiding van deeltjes en kan een definitief advies worden gegeven of en in welk gebied er misschien specifieke advisering nodig is.

Mensen die na de ontruiming weer terug naar hun huis of bedrijfspand gaan wordt aangeraden de verblijfsruimten te ventileren. Dit om de mogelijk achtergebleven rookgeuren uit de ruimten te ventileren. Gezondheidsklachten zijn hierbij niet te verwachten.

crisis.nl - 01 feb 2007