Vrije Universiteit Amsterdam
Digitale röntgenfoto's in de tandartspraktijk

Datum 01.02.2007
Tijd 13:45
Lokatie aula
Dissertatie Implementation of digital dental radiography.
Promovendus W.E.R. Berkhout
Promotor(es) prof.dr. P.F. van der Stelt
Onderdeel Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Wetenschapsgebied Tandheelkunde

Digitale röntgenfoto's zijn een goed alternatief voor fotofilm in de tandartsenpraktijk, maar straling blijft een aandachtspunt. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Erwin Berkhout. In de tandartspraktijk wordt meer en meer gebruik gemaakt van digitale röntgenfoto's. Op dit moment gebruikt 35-40% van de tandartsen digitale röntgenologie en overweegt een groot deel van de tandartsen die nog film gebruiken om naar digitale foto's over te stappen. Bij digitale röntgenologie wordt, in plaats van een röntgenfilm, een sensor in de mond van de patiënt geplaatst die het röntgenbeeld via de computer op het beeldscherm weergeeft. Berkhout onderzocht de effecten van een overstap van film naar digitale röntgenologie voor tandarts en patiënt.

Voordelen van digitale röntgenologie zijn de snelheid van de beschikbaarheid van de foto's en de mogelijkheid om de beeldkwaliteit op de monitor te verbeteren. Ook zijn er geen ontwikkel- en fixeervloeistoffen meer nodig.
Een veelgehoord argument is dat digitale röntgenologie minder röntgenstraling zou vergen dan film. Uit het onderzoek blijkt dat dit argument niet altijd terecht is. De stralingsdosis wordt beïnvloed door de gevoeligheid van het digitale systeem voor straling. Daarnaast is de drempel om foto's te maken lager en varieert de dosis doordat het moeilijk is om de sensor goed in de mond te plaatsen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de kwaliteit van de diagnostiek die met de nieuwste digitale systemen minstens zo goed is als die met oudere systemen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam