Ingezonden persbericht


maandoverzicht februari 2007 theater de tobbe Voorburg

za 20 januari: cabaret: Hetty Heyting met 'Een veeg teken' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

In haar cabaretsolo 'Een veeg teken' verlegt Hetty Heyting opnieuw haar grenzen. Het risico wordt omarmd. De zoektocht naar het grote genieten is begonnen. Gewoon toegeven aan wonderlijke verlokkingen en alles doen wat God heeft verboden is het motto. Ook al ligt dat niet in je aard. Nu kan het nog. Hoewel? Dat is de vraag: kan het nog? Een theaterprogramma van Hetty Heyting laat zich moeilijk omschrijven. Het is cabaret, kleinkunst zonder twijfel, maar er gebeurt nog veel meer als je haar bezig ziet. Ze is volkomen zich zelf op het toneel, maar kruipt net zo gemakkelijk in de huid van een ander. Ze vertelt je haar waarheid, pijnlijk herkenbaar soms, maar ze verzint ook ter plekke onvoorspelbare onzin. Op plastische wijze liefst. Ze sleurt je mee in haar verhaal, ontroert je met haar liedteksten. Als veelzijdige vakvrouw trekt ze in 'Een veeg teken' alles van de plank om je mee te voeren in haar binnenwereld, om van daaruit de buitenwereld te herontdekken. Met een schone lei, en veel muziek plus natuurlijk een grote dosis humor, haar handelsmerk.

zo 21januari: jeugdtheater : 'Een rare Tante' door Theater Thot (toneel; 4+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00

Wie zit daar in haar slaapkamer? Dat is tante Fuchsia. Ze is zich aan het mooi maken. Bij haar is het altijd heel netjes in huis. Liselotte gaat logeren bij tante want haar ouders gaan in een ver land werken. Ze wil dat haar vriendinnetje Puk ook meegaat. 'Tante valt best mee, je moet er gewoon even aan wennen' had pappa gezegd. Maar hij was vergeten te zeggen dat tante ook aan Liselotte moet wennen. En dat had hij beter wel kunnen doen... 'Een rare tante' is een vrolijke muzikale voorstelling waar kinderen zich heerlijk in herkennen. Over stiekeme streken uithalen en wennen aan vreemde dingen. Er valt veel te lachen maar soms is het ook ontroerend.

vr 26 januari: wereldmuziek: Except-2 (Verenigde Staten van Amerika) 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50

Except-2 is een enthousiaste formatie van zeven muzikanten die meeslepende traditionele country, bluegrass, folk- en cajunmuziek ten gehore brengen. Zij spelen op banjo, dobro, mandoline, fiddle, gitaar, contrabas, autoharp, cajun-accordeon, mondharmonica en triangel. Except-2 won in 2005 de Stichting Country Promotions Oss Award voor de beste akoestisch spelende band en "Beste band Overall" . In 2005 en 2006 speelden Except-2 op toonaangevende festivals op het gebied van country- en bluegrass-muziek zoals het European World of Bluegrass Festival. Gevarieerde muziekstijlen, vocale harmonie en diversiteit aan instrumenten garanderen een onderhoudende avond.

za 27 januari cabaret: Kees Torn met 'Dood en verderf' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

In 'Dood en verderf' komen enkele bespiegelingen voorbij over verlies, maar niet zonder humor. Het alledaagse krijgt in het licht van de vergankelijkheid vanzelf iets komisch, zoals de stemming na afloop van een begrafenis kan omslaan in vrolijk makende feestelijkheden. Grafschriften en grafredes zijn beproefde middelen om de lachlust op te wekken. Tevens vindt Kees Torn het leuk om dood en verderf te zaaien onder zijn collega's en de reuzen van de middelmaat die onze kortstondige levens vervuilen met wansmaak en oppervlakkigheid. Gewapend met venijn, spitsvondigheid en muziek trekt hij ten strijde, op luchtige wijze niettemin want dat er veel te lachen valt is voor hem nog altijd een voorwaarde. Kees Torn werd met zijn vorige programma ('Doe mee en win', was ook te zien in Theater de Tobbe) genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs 2004-2005.

februari 2007
vr 02 jazz: Ack van Rooijen quintet
21.00 uur. Toegang E 10,00/65+,uitpas E 8,50/CJP en studenten E 7,50

Vanavond het quintet van de nestor van de Nederlandse jazz: Ack van Rooijen. Ack was samen met zijn broer Jerry een van de eersten, die in de jaren 50 de 'nieuwe' jazz naar Nederland haalde en behoort nog steeds tot de Europese jazztop. Het is teveel om op te sommen met wie hij allemaal heeft gespeeld en op welke geluidsdragers hij allemaal voorkomt. Hij weet zich omringd met vier fantastische muzikanten waaronder de fameuze Duitse saxofonist Paul Heller. Ack van Rooijen;flugelhorn, Paul Heller;tenorsax, Juraj Stanik;piano, Erik Kooger;drums en Jos Machtel;contrabas.

za 03 cabaret: Kasper van Kooten en band met 'Zangzaad' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

Sinds 1985 speelt Kasper van Kooten onafgebroken in bandjes. Hij componeerde de herkenningstune voor All Stars, maakte de muziek voor de kinderserie 'Toscane', drumde bij Acda en De Munnik en schrijft en zingt sinds 2003 zijn eigen albums, waarvan 'Zangzaad' (november 2006) de vierde en nieuwste is. Voor dit werk ontving hij in 2005 de Zilveren Harp. In het liedjesprogramma 'Zangzaad (voer om te zingen)' worden alle nummers die Kasper van Kooten tot nu schreef op bijzondere wijze vertolkt. De 'Mooie Blouse' klinkt als nooit tevoren! Het geheel wordt door Kasper op de voor hem kenmerkende wijze verbonden: met een sterk verhaal, een losse grap of een stevig gebaar. Net als in zijn cabaretprogramma's 'Lijfspreuk' en 'Geestdrift' (beide waren in De Tobbe te zien), maar nu volledig muzikaal. Het moest er van komen: een avond waarop Kasper alleen maar zingt en muziek maakt. Een droom. Een bijzondere avond met een geboren liedjesschrijver!

zo 04 jeugdtheater: 'Opslag voor cacao' door Turbo Broers (toneel; 5+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Meteen is al voorbij.
Vandaag gaan wij het doen, echt doen.

Wij willen op karate, voetbal, boksen, motorcross.

Misschien op judo.
Maar wij zitten op ballet!

Fleur en Annabel hebben een afspraak waar niemand iets van weet. Op woensdagmiddag gaan ze niet naar ballet. Ze klimmen in een grote afgedankte vrachtwagen en worden Turbo Broers...spannend! Opslag voor Cacao (OVC) maakt jeugdtheater sinds 1998. Onder artistieke leiding van Niekie van den Berg en Annemieke Zwierenga is er een stijl ontwikkeld, die zich onderscheid door haar humor, haar toegankelijkheid, de interactie met publiek en een boeiende vormgeving die met weinig middelen tot stand komt.

OVC speelt in op actuele thematiek en streeft ernaar kinderen uit alle lagen van de bevolking te bereiken, want: 'iedereen moet kennis maken met theater.'

di 06 lunchconcert: Phyton saxofoon kwartet
12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)

Het Python Saxofoonkwartet is een eigenzinnig ensemble met een geheel unieke stijl. Sinds haar oprichting in 1998 heeft het ensemble zich gespecialiseerd in hedendaagse kamermuziek. De ambitieuze musici werken veel samen met jonge componisten en willen zo het klankspectrum van het saxofoonensemble uitdiepen. Daarnaast werken zij samen met andere musici, elektronica en kunstenaars uit de danstheaterwereld. Het saxofoonkwartet kenmerkt zich door een grote mate aan flexibiliteit en inzet voor hun repertoire. Ze gaan zo lang door als nodig is om het goed te laten klinken. Met hun sterk professionele houding zijn ze in staat om een publiek voor de muziek van hun keuze te winnen.

vr 09 cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival voorronde deel 1 20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50)

De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs een twintigtal theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in De Tobbe (de tweede zal plaats vinden op zaterdag 24 februari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beíde avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2007.

za 10 cabaret/theaterlied: Daniël Lohues met 'Allennig' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

In z'n huis tussen de bomen is Daniël Lohues bezig. Popmuziek, klassieke muziek, het platteland, de stad. God, de duivel, reizen, heimwee, liefde en het tegenovergestelde daarvan. Verhalen over het verleden, dromen over de toekomst. De nieuwste dorpsroddels en het laatste wereldnieuws. Lohues vertelt er op zijn geheel eigen manier over en verwerkt de dingen in zijn liedjes. Daniël Lohues is een oorspronkelijke Drent die na en naast zijn bands Skik en Lohues en de Louisiana Blues Club een nieuw pad in slaat. Een pad dat verrassend dicht langs zijn huis loopt. Verhalen vertellen en liedjes zingen, dat doet ie immers al zijn hele leven. Wel eens iemand de zwaarte van God en de diepte van Bach en Nils Holgersson, in één lied over kasverlichtingsvervuiling horen zingen , op zo'n manier dat u er nog om kon lachen ook? Dit is uw kans!

zo 11 jeugdtheater: 'Pierenwaaien' door Theater Snater (poppen; 4+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00

Emil is boos. Zijn zusjes lachen hem uit en híj wordt naar zijn kamer gestuurd, alleen maar omdat hij de oudste is en dus "de verstandigste moet zijn"! Gelukkig heeft Emil de zolderkamer en kan hij zo uit zijn raam het dak opklimmen. Op het dak is alles anders; er zijn dakwouters en muziekbloemen, maar het allerleukste vindt hij Zsa Zsa, zijn beste vriendin. Zsa Zsa kan Pierewaaien; zij waait op de wind waarheen ze maar wil, zelfs naar Luilekkerland! Emil wil dolgraag met haar mee, maar het lukt niet, hij is te zwaar. Er zit maar één ding op, lichter worden! Maar .. hoe moet dat eigenlijk?

Pierewaaien gaat over de kunst van het 'licht zijn'. SPEL: Chris Oelmeijer en Inge Besaris; REGIE: Rosemaria Rinaldi

do 15 schrijvers op het podium: Vonne van der Meer 20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50

Vonne van der Meer schrijft romans, verhalen en toneelstukken. Ze woonde en studeerde enige tijd in de Verenigde Staten en Parijs. In 1985 verscheen de verhalenbundel 'Het limonadegevoel' en andere verhalen. Deze bundel werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs 1986. De grote literaire doorbraak kwam met de publicatie van de roman 'Eilandgasten' in 1999. Alle personages in dit boek ondergaan de invloed van wind en zee in een vakantiehuisje op Vlieland. 'De avondboot' en 'Laatste seizoen' borduren voort op dit thema. In 2004 verscheen 'Ik verbind u door', een roman over een kettingreactie die tot een climax komt in een klein gehucht in de Achterhoek.

vr 16 jazz: Wim Bronnenberg quintet
21.00 uur. toegang E 10,00/65+,uitpas E 8,50/CJP en studenten E 7,50

Connected, de meest recente CD van Wim Bronnenberg, was vorig jaar in april 'cd van de maand' op de Concertzender. Lieflijk en toch pittig stond er in de Volkskrant. Jazz vanuit de traditie met hedendaagse invloeden waarin harmonie en goed samenspel een belangrijke factor zijn. Luistert u vanavond ook goed naar pianist Harmen Fraanje, de revelatie tijdens het North Sea Jazzfestival van twee jaar geleden. Wim Bronnenberg;gitaar, John Ruocco;sax en klarinet, Harmen Fraanje;piano, Uli Glaszmann;contrabas en Hans van Oosterhout;drums.

za 17 cabaret/theaterlied: Rick de Leeuw & Jan Hautekiet met 'Het leven is nog nooit zo mooi geweest'
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

Jan Hautekiet en Rick de Leeuw: twee mannen, jongens, onvervalste vrienden naast en op het podium. Ze staan dicht bij elkaar en ze staan dicht bij hun publiek. Dat bleek al uit hun eerste en uitermate succesvolle theatershow 'Comeback!', dat blijkt nog meer in hun tweede voorstelling, 'Het leven is nog nooit zo mooi geweest'. Het leven is wat het is: een perk waar seks, geweld, liefde en gladiolen groeien in het wild. Het kan er donker en doornig zijn, maar ook verdomd mooi en poëtisch voor wie het perk onbeschroomd durft te betreden. De Leeuw zingt en vertelt gloedvol, Hautekiet is virtuoos aan de vleugel. Soms intiem, dan weer hilarisch, maar altijd pakkend en troostend, slagen ze er samen in om een hele zaal te laten geloven dat het leven werkelijk nog nooit zo mooi is geweest. Het ligt voor het grijpen, voor wie het maar zien wil. Er is immers altijd de muziek, én de poëzie, dichtbij.

zo 18 jeugdtheater: 'Muziek is 2 geluiden tegelijk' door Toren van Geluid (muziek/toneel; 2+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Meneer Witjes is nogal zenuwachtig.
Straks komt mevrouw Fortes bij hem logeren.
Daarom moet alles héél netjes zijn!
Dan gaat de bel!
HALLO MENEER WITJES!!!

'MUZIEK IS TWEE GELUIDEN TEGELIJK'

Onder deze titel brengt de muziektheatergroep DE TOREN VAN GELUID uit Rotterdam haar tweede voorstelling. Na de Roep van de Langtoeter is er onder regie van Lydia van Veen en Nataschenka van Oord een voorstelling gemaakt waarbij het verhaal wordt ondersteund door de geluiden uit het door artistiek leider Bert van Bommel ontworpen TUTTI TIMBRI instrumentarium. De doelgroep is weer jonge kinderen. Het decor is een groot bed met allerlei geheime vakjes. Net als bij de vorige voorstelling is het weer de bedoeling dat de kinderen met de twee acteurs meespelen. Ca. 50 klopperbuizen, tuimelwielen, mannetjesratels en andere uitnodigende liggen voor de kinderen klaar.

di 20 lunchconcert: Trio Cordevento (blokfluit, gitaar, klavecimbel) 12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
De jongste generatie specialisten in historische uitvoeringspraktijk gaat in dit ensemble op zoek naar authenticiteit in oude én nieuwe muziek. De musici van Cordevento bestormen de internationale podia. Zo waren ze onder meer te beluisteren in Sydney, Melbourne en Darwin en op het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht. Spil in dit ensemble is de blokfluitist Erik Bosgraaf, laureaat van onder meer het Prinses Christina Concours en de International Recorder Competition in Londen. Hij brengt barokrepertoire met de Italiaan Alessandro Pianu, winnaar van het internationaal klavecimbel concours van Budapest. Nieuwe stukken worden gespeeld met gitarist Izhar Elias.

do 22 cabaret: Eric van Sauers met 'Smulpapen' (try-out) 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

Het vijfde programma van Eric van Sauers is een programma waarin hij het niet zal hebben over fijnproevers. Maar over smulpapen. Van Sauers lanceerde zichzelf rechtstreeks vanuit het stand-up comedy gezelschap Comedytrain het Camaretten festival in, dat hij glansrijk won. Het jaar was 1997. Met zijn vorige programma, 'Eric van Sauers Liegt', won hij de Neerlands Hoop, de cabaretprijs uitgereikt door de VSCD. Van Sauers is een aangenaam verteller. Je zult hem niet betrappen op een vergezocht verhaal, noch op een grap om even makkelijk te scoren. En dan nu, 'Smulpapen'. Over al die zoete koek waar we teveel van slikken en over alles wat we daar nog bij proppen. Tijd om de vinger in de keel te steken.

vr 23 wereldmuziek: Trio Baraná (Turkije)
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50

Het Trio Baraná bestaat uit drie virtuozen die elk een verschillende achtergrond hebben. De Turkse zanger/snarenspeler Behsat Üvez beheerst als geen ander het traditionele Turkse repertoire en speelde acht jaar in het Turkse Staatsensemble. Componist/klarinettist Steven Kamperman heeft zijn wortels in de jazz maar laat zich inspireren door niet-westerse volksmuziek. Bart Lelivelt is specialist nieuwe muziek op accordeon en een veelgevraagd improvisator binnen de volksmuziek. Het Trio Baraná brengt een programma dat een breed spectrum van de Turkse volksmuziek vertegenwoordigt. Hun muziek is nu eens speels, dan weer serieus of opzwepend, maar altijd boeiend en avontuurlijk.

za 24 cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival voorronde deel 2 20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50)

De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs een twintigtal theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in De Tobbe (de eerste vindt plaats op vrijdag 9 februari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beide avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2007.

zo 25 toneel: Nel Kars met 'Koningin Emma, redster van Oranje' 14,00 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

ma 26 toneel: Nel Kars met 'Koningin Emma, redster van Oranje' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

di 27 toneel: Nel Kars met 'Koningin Emma, redster van Oranje' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

Opnieuw in Theater de Tobbe: 'Koningin Emma, redster van Oranje'. Na twee series uitverkochte voorstellingen in het vorige seizoen komt Nel Kars nu met een nieuwe reeks van dit door Ton Vorstenbosch geschreven stuk naar het Voorburgse theater. Koningin Emma wordt veelal gezien als de redster van het Oranjehuis, dat aan het einde van de negentiende eeuw op een haar na leek uitgestorven. Niet alleen zette ze koningin Wilhelmina op de wereld, ook stelde ze de troonopvolging veilig in de vrouwelijke lijn. Na de dood van koning Willen III gaf ze met haar regentschap, totdat Wilhelmina op haar achttiende kon worden ingehuldigd, het startschot voor een eeuw regerende Oranjevorstinnen. Wat school er achter het Duitse prinsesje dat deze niet geringe taak op zich nam? Waar haalde Emma het vermogen vandaan de schijn op te houden onder alle omstandigheden? Hoe zat het met de glimlach die ze 'als een kledingstuk' kon aantrekken en weer afleggen?

Opnieuw brengt het duo Nel Kars - Ton Vorstenbosch, na het succes van 'Koningin Sophie', 'Anna Paulowna' en 'Prinses Marianne', een genuanceerd en intrigerend beeld van een vrouwelijke Oranje. 'Koningin Emma, redster van Oranje' is een boeiend solostuk over een vrouw die haar roeping vond in het handhaven van ons koningshuis, met als uitgesproken karaktereigenschappen lef en doorzettingsvermogen. Nel Kars speelt dit solotoneelstuk van Ton Vorstenbosch in de regie van René Retel.

nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: Abaadje@hetnet.nl


---- --