Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

PERSBERICHT

Universiteit Leiden

26 januari 2007

Lezing van Chinese ambassadeur

Op donderdag 1 februari geeft op uitnodiging van het Modern East Asia Research Centre (MEARC) en het Van Vollenhoven Instituut Hare Excellentie mevrouw Xue Hanqin, ambassadeur van de Volksrepubliek China in Nederland, aan de Universiteit van Leiden een lezing met als
titel Chinas Road, Chinas Role. In deze lezing bespreekt de ambassadeur het ontwikkelingsbeleid van China en de rol die China denkt te kunnen spelen voor vrede en ontwikkeling op zowel nationaal als international niveau.

De lezing wordt geopend door de Rector Magnificus van de Universiteit Leiden, Prof.dr. D.D. Breimer.

In zijn opening zal de Rector ook de onlangs overeengekomen samenwerking aankondigen tussen de Faculteiten Rechtgeleerdheid (Van Vollenhoven Instituut) en Letteren (Opleiding Talen en Culturen van China) op het terrein van Chinees recht.

De Universiteit Leiden heeft een lange traditie op het gebied van Chinees recht; sinds de jaren twintig van de vorige eeuw schreven Leidse geleerden internationaal invloedrijke boeken over recht in China. Deze traditie is vanuit het Van Vollenhoven Instituut vanaf 1995 weer opgepakt door het ontwikkelen van onderzoek en onderwijs over de Chinese rechtsontwikkeling. Tot nog toe heeft het instituut hierbij informeel samengewerkt met de Opleiding Talen en Culturen van China, waar sinds 2000 onderwijs werd aangeboden. De bestaande werkzaamheden op het terrein van Chinees recht zullen nu een vastere vorm krijgen met de aanstelling van een Leidse universitair docent Chinees recht. Deze zal verantwoordelijk zijn voor het uitbreiden van het aantal colleges en werkgroepen en voor het initiëren van nieuwe onderzoeksprojecten op het grensvlak van recht en ontwikkelingsproblematiek in China.

Het aan de Universiteit Leiden gelieerde MEARC is blij met deze samenwerking tussen het Van Vollenhoven Instituut en de Opleiding Talen en Culturen van China en ziet het als een stap dichter bij het doel dat MEARC wil behalen: een brug slaan tussen academische disciplines zoals rechten, politiek, geschiedenis, sociologie en filosofie en de regio gerichte studies Chinees, Japans en Koreaans.