Gemeente Hoogeveen


* Bibliotheek Hoogeveen krijgt geld voor project jongeren en identiteit (01.02.2007)

* Ondernemers bouwen in werkateliers mee aan de economie van Hoogeveen in 2017 (01.02.2007)

---

1 februari 2007

Afzender: Bibliotheek Hoogeveen en gemeente Hoogeveen

Bibliotheek Hoogeveen krijgt geld voor project jongeren en identiteit

Gemeente (links Marcus Schiere) en bibliotheek (Dineke Zwiers en Herman Gierveld) zijn blij met de subsidie.

Wat vinden jongeren in Hoogeveen van zichzelf, van hun directe woonomgeving en van Hoogeveen? Die vragen gaan jongeren vanaf eind 2007 beantwoorden onder leiding van de openbare bibliotheek in Hoogeveen. De bibliotheek heeft op aanvraag van de gemeente deze week een grote subsidie daarvoor in de wacht gesleept. Voor het project, met als naam 'Jeugd, Imago en Civil Society', is ⬠80.000 toegekend uit een landelijk fonds voor bibliotheekvernieuwing (ISB).

Het project wil de identiteit van jongeren (8-18 jaar) benoemen en die van de gemeente Hoogeveen. Dit past helemaal bij de nieuwe rol van de bibliotheek Hoogeveen, volgens Dieneke Zwiers van de bibliotheek: âWe zijn al erg actief op het terrein van onderwijs en cultuureducatie. Met dit project kunnen we op een nieuwe manier, samen met de gemeente, jongerenparticipatie bevorderenâ.

In de uitvoering van het project is een belangrijke plek voor nieuwe media, als onderwerp (hoe ga je er âwijsâ mee om) maar ook als middel om jongeren te bereiken. De jury van de ISB-subsidies is âzeer te spreken over deze integrale aanpakâ, staat in het juryrapport. âDe werkwijze om in nauwe samenspraak met jongeren te werken is een voorbeeld hoe de bibliotheek zich moet aanpassen aan haar directe omgeving.â

Het plan 'Jeugd, Imago en Civil Society' wordt de komende maanden verder uitgewerkt. De uitvoering is tijdens Hartstocht in Hoogeveen: culturele hoofdstad van Drenthe (vanaf september 2007). Ondernemers bouwen in werkateliers mee aan de economie van Hoogeveen in 2017Waarvan ligt een Hoogeveense ondernemer wakker als hij aan 2017 denkt? Onder andere deze vraag staat centraal tijdens drie werkateliers die de gemeente houdt om tot een Economische Structuurvisie voor Hoogeveen te komen. De werkateliers beginnen met een inleiding van een expert, die zijn visie geeft op de toekomst van de economische ontwikkeling. Daarna wordt in werkgroepen gediscussieerd. Hoogeveense ondernemers zijn van harte welkom, op 12, 19 en 21 februari.