Gemeente Tilburg

Datum

1 februari 2007

Actie afvalscheiding Kruidenbuurt

Goed scheiden bespaart kosten en voorkomt verhoging afvalstoffenheffing

Vanaf vandaag controleert de afdeling Stadstoezicht van de gemeente Tilburg 6 weken lang of de bewoners in de Kruidenbuurt hun afval goed scheiden. Dit blijkt nu bij een aantal bewoners niet het geval te zijn. Bij het aantreffen van restafval in het groene gedeelte van de duobak wordt dit gedeelte van de duobak niet leeggemaakt. Via een gele sticker wordt de eigenaar gewaarschuwd. Bij herhaling van dezelfde of een nieuwe overtreding riskeert de eigenaar een boete middels een procesverbaal. De hoogte van de boete bedraagt E 50,- per overtreding.

Via een afvalkaart zijn bewoners geattendeerd op het goed scheiden van huisvuil in de duobak. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) moeten namelijk in het groene deel van de duobak en restafval in het grijze. Op de afvalkaart staat met voorbeelden aangegeven welk afval in welke kant moet. Meer informatie hierover is terug te vinden op www.tilburg.nl/afvalwijzer.

Bovenstaande actie wordt gehouden omdat goed scheiden veel kosten bespaart. Het GFT afval wordt verwerkt tot compost Dit levert uiteindelijk geld op. Zodra er bij het GFT-afval restafval zit, moet het hele gedeelte GFT-afval van de huisvuilophaalwagen worden vernietigd. Want dit is dan niet meer bruikbaar voor compost en wordt dus beschouwd als restafval. Voor het afvoeren en verbranden van restafval moet betaald worden. Uiteindelijk leidt het slecht scheiden van afval tot een verhoging van de afvalstoffenheffing. En dat kan met goed scheiden voorkomen worden.

Voor de pers:
Thomas Heesters, woordvoerder, telefoon 013 542 9952 Natasja Bruëns, themacommunicatie, telefoon 013 542 98 09


---- --