Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Apeldoorn -  vijf jongens aangehouden voor graffityspuiten|
|     |en gevaarlijk gedrag                                      |
De politie heeft woensdagmiddag vijf Apeldoornse jongens in de leeftijd van 14 en 15 jaar aangehouden nadat zij graffiti had gespoten in een tunnelbus van het spoor Apeldoorn-Deventer. Ook zouden zij stenen op de rails gelegd hebben.Allen kregen een proces-verbaal.

Rond 15.30 uur kreeg de politie van een machinist een melding dat jongeren bij het spoor ter hoogte van de Veenhuizerweg graffiti op de tunnelbuis aan het spuiten waren. Ook zouden zij stenen op de rails hebben gelegd. De verkeersleiding liet direct de treinen met lastgeving (beperkte snelheid) rijden. Bij het zien van de eerste agenten gingen de jongens er via het talud vandoor en waren niet meer in te halen. Wel zagen de agenten dat de jongens de snelweg overstaken om zich vervolgens in een bosperceel te verstoppen. Er werden meerdere agenten in de richting van het Woudhuis gestuurd en na een uitgebreide zoekactie werd het vijftal gevonden en aangehouden.

Op het politiebureau zijn zij verhoord. Voor het oversteken van de snelweg en het graffitispuiten kregen zij direct een bekeuring. Voor het leggen van de stenen op het spoor wordt met de spoorwegpolitie contact opgenomen over de verdere afhandeling.

Rond 21.45 uur werden de jongens aan hun ouders overgedragen.

|     |Apeldoorn - geen licht op de fiets; aanrijding            |
Een 16-jarige fietser uit Apeldoorn raakte woensdagavond (31/1) betrokken bij een aanrijding op de Edisonlaan. De betrokken automobilist had de jongen niet opgemerkt omdat de fietser z'n licht niet aan had.

Het is de schrik van ieder automobilist; een aanrijding krijgen met iemand die je niet gezien hebt omdat deze geen licht op de fiets had. Dit gebeurde woensdagavond rond 22.00 uur toen een 51-jareige man uit Hatten met zijn bestelauto de parkeerplaatsen van het winkelcentrum wilde oprijden. Hij zag de jongen over het hoofd, maar de gewaarschuwde politie stelde vast dat de knul ook geen licht aan had. Alle feiten zijn in een rapportage vastgelegd.

|     |Apeldoorn - verdachte weigert iedere medewerking          |
Een 29-jarige man uit Eerbeek is in de nacht van woensdag op donderdag (1/2) aangehouden voor het rijden onder invloed, het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid en het weigeren zijn identiteit bekend te maken. Zijn naam werd bekend toen hij geconfronteerd werd met een agent die hem kende.

Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 00.30 uur in de binnenstad rijden en besloten hem te controleren. Plotseling verhoogde de bestuurder de snelheid en wilde er kennelijk vandoor gaan. Zijn plaatselijke kennis was nihil, want hij reed zich vast in een doodlopend straatje en werd aangesproken.

De agenten roken direct dat de man had gedronken en uit een eerste onderzoek bleek dat de auto niet verzekerd was, geen APK had en dat de te naam gestelde van de auto een ontzegging van de rijbevoegdheid had. De bestuurder bleek geen legitimatie bij zich te hebben en weigerde ook iedere medewerking om zijn identiteit te kunnen achterhalen.

Voor dit laatste en een ademanalyse werd hij naar het politiebureau gebracht. Ook hier weigerde hij in eerste instantie alle medewerking. Uiteindelijk gaf hij een arts toestemming om bloed af te nemen, waarna hij werd ingesloten voor verder onderzoek

De juiste identiteit werd vanmorgen bekend tijdens een confrontatie met een politieman die hem kende. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal voor de diverse feiten opgemaakt en zijn auto is buiten gebruik gesteld omdat hij een bekeuring niet had betaald.

|     |Apeldoorn - diefstal antieke Dodge                        |
Van een bedrijfsterrein aan de Kayersdijk is tussen maandag en dinsdag (30/1) een legergroene Dodge uit 1977 gestolen. De politie heeft de zaak in onderzoek

De Dodge met het kenteken VX-41-GF stond op een afgesloten terrein van een autobedrijf. Onbekenden hebben het hek geforceerd en zijn er met de opvallende oldtimer vandoor gegaan. De auto staat inmiddels gesignaleerd en de politie heeft de zaak in ondrzoek.

|     |Apeldoorn -  portemonnees aangetroffen                    |
De politie heeft woensdag (31/1) een 20-jarige Apeldoorner verhoord die verdacht wordt van één mogelijk twee portemonnees. Het geld gebruikte hij voor drugs. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie kreeg dinsdagavond een melding dat vanuit een horecazaak in het centrum een tas van een klant was weggenomen. Deze had de tas over de rugleuning hangen en in een onbewaakt ogenblik had de dief zijn kans schoon gezien. Personeel was de dief nog achterna gegaan, maar deze had kans gezien om te ontkomen. Gelukkig kon men wel een goed signalement van de verdachte, een bekende van de politie zo bleek, geven.

De politie ging op onderzoek maar trof hem die nacht nergens aan. Op woensdag werden op één van zijn verblijfadressen twee portemonnees gevonden. De één was van de vrouw uit de horecazaak, van de andere was in augustus via internet aangifte gedaan van zakkenrollerij. Rond het middaguur werd de verdachte op een andere locatie in de stad aangehouden. Tijdens zijn verhoor bekende hij de eerste diefstal, over de tweede verklaarde hij dat hij deze portemonnee had gevonden. Na contact met de aangeefster te hebben opgenomen, sloot zij de mogelijkheid niet uit dat ze portemonnee was verloren. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

|     |Apeldoorn - tanken zonder te betalen met gestolen Jaguar  |
Een onbekende man heeft woensdagochtend (31/1) bij een benzinestation getankt zonder te betalen. Toen de politie het opgegeven kenteken natrok bleek deze die nacht in Epe te zijn gestolen.

De politie kreeg rond 11.45 uur een melding dat er met een zilvergrijze Jaguar S, type R, voorzien van het kenteken 04-JR-HN was getankt zonder te betalen. De bestuurder was weggereden richting de Laan van Orden en bij het natrekken van de gegevens bleek de auto in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Europalaan in Epe te zijn gestolen. De dieven hadden de sleutels uit huis gehaald en waren er vervolgens met de kostbare auto vandoor gegaan. De politie heeft beide feiten in onderzoek.

|     |Apeldoorn - brand in flat, aanzienlijke schade            |
Politie en brandweer zijn woensdagmiddag (31/1) met groot materiaal uitgerukt na een melding van een keukenbrand in een flat aan de Aristotelesstraat. De brandweer had het vuur snel onder controle. Een kleuter bleek de aansteker van z'n moeder te hebben gebruikt en had daarmee en mand met speelgoed in brand gestoken.

De melding werd omstreeks 16.45 uur bij de meldkamer gemeld en brandweer en politie rukten met meerdere eenheden uit naar het opgegeven adres. Het vuur bleek te woeden in een flat op de eerste woonlaag en door brandweer en politie werden diverse bewoners tijdelijk geëvacueerd. De bewoonster had in paniek de voordeur niet kunnen openen en was met haar kind via een raam naar buiten geklommen. Om die reden moest de voordeur geforceerd worden om het vuur te blussen. Dit bleek in een mand speelgoed in de slaapkamer te woeden en zorgde voor de nodige roetvorming. De bewoners moesten na het blussen om die reden dan ook elders worden ondergebracht. Uit onderzoek kwam de oorzaak van de brand naar voren; de kleine had de aansteker van zijn moeder gevonden en gebruikt!

|     |Apeldoorn - controle op illegale arbeid; alles in orde    |
Mederwerkers van de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, de Sociale Recherche en de Vreemdelingenpolitie hebben woensdag (31/1) bij een tiental bedrijven gecontroleerd of er geen illegale arbeid werd verricht. Alles was in orde.

Met enige regelmaat gaan controleurs van genoemde diensten op controle om te kijken of werknemers, vooral in horecagelegenheden, niet worden uitgebuit en mogelijk als illegaal te werk worden gesteld. Met het inzetten van illegalen ontstaat er een verstoring op de arbeidsmarkt voor reguliere werknemers. Bij de controles in tien eetgelegenheden bleken alle 28 werknemers aan de geldende eisen te voldoen.

Einde berichten
---


---


---

---- --