Gemeente Bussum

Provinciale Staten Verkiezingen

Hoe verkrijgt u een volmacht of kiezerspas voor de Verkiezingen Provinciale Staten die op 7 maart 2007 plaatsvinden.

De komende weken informeren wij u via deze Gemeentepagina over hoe en waar u kunt stemmen en wat u daarvoor nodig heeft. Deze week de volmacht en kiezerspas.

Volmacht

Als u niet zelf kunt gaan stemmen kunt u een andere kiezer vragen om voor u te stemmen. Dit kan alleen iemand doen die zelf ook een stempas of oproepingskaart heeft gekregen en tegelijkertijd zijn eigen stem uitbrengt.

Iemand die in Bussum woont

Het makkelijkste is iemand te vragen die in Bussum woont en ook een stempas heeft ontvangen. Uw stempas dient in dit geval als volmachtsbewijs. U bent de volmachtgever en de persoon die voor u gaat stemmen is de gemachtigde. U vult hiertoe de achterzijde van uw stempas in. Zowel u als de gemachtigde moeten een handtekening plaatsen. Vervolgens vertelt u aan deze persoon op welke partij hij/zij voor u moet stemmen. Wanneer deze persoon zelf gaat stemmen, levert hij tegelijk met zijn eigen stempas de uwe in. Hij krijgt dan een extra volgnummer. Met dit volgnummer kan hij op de stemmachine volgens uw stemadvies een stem uitbrengen. Zo wordt uw stem toch uitgebracht, ook al bent u zelf verhinderd.

Iemand die buiten Bussum woont

U kunt natuurlijk ook iemand machtigen die in een andere gemeente binnen de provincie Noord-Holland woont. In dat geval moet u een volmachtformulier aanvragen bij de afdeling Burgerzaken. Dit formulier moet, door beide partijen ondertekend, uiterlijk op woensdag 21 februari aanstaande worden ingeleverd bij de afdeling Burgerzaken. De gemachtigde krijgt dan een volmachtbewijs toegestuurd. Wanneer deze persoon zelf gaat stemmen, levert hij tegelijk met zijn eigen stempas het volmachtbewijs in. Hij krijgt dan een extra volgnummer. Met dit volgnummer kan hij op de stemmachine volgens uw stemadvies een stem uitbrengen.

Kiezerspas

Als u niet in Bussum kunt gaan stemmen, kunt u een kiezerspas aanvragen. Met deze pas kunt u op alle stembureaus in de provincie Noord-Holland uw stem uitbrengen. U komt niet voor een kiezerspas in aanmerking als u niet als kiezer staat geregistreerd. Ook ontvangt u geen kiezerspas als u al een schriftelijk verzoek hebt ingediend om bij volmacht te stemmen. Een kiezerspas wordt slechts éénmaal uitgereikt. Raakt u hem kwijt, dan wordt er geen nieuwe verstrekt!

Schriftelijk of persoonlijk

Een kiezerspas kunt u schriftelijk of persoonlijk aanvragen. Voor het schriftelijk aanvragen van een kiezerspas vraagt u bij de afdeling Burgerzaken een speciaal formulier aan: het verzoekschrift. Het ingevulde formulier en uw stempas moeten uiterlijk op woensdag 21 februari bij de afdeling Burgerzaken binnen zijn. De kiezerspas wordt u na enige tijd toegestuurd. U kunt een kiezerspas ook persoonlijk aanvragen. Dit kan tot uiterlijk vijf dagen vóór de verkiezingen, dus tot en met vrijdag 2 maart aanstaande. U kunt de kiezerspas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken. Daar overhandigt u uw stempas. De desbetreffende ambtenaar maakt een oproepingskaart die wordt omgezet in een kiezerspas.

Post

U kunt post verwachten op de volgende data: Op 16 februari ontvangt u uw stempas. De kandidatenlijst volgt in de week van 26 februari.

Vragen

Als u vragen heeft over de verkiezingen, kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente Bussum. Burgerzaken is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op de woensdag ook van 14.00 tot 19.00 uur. Tel. (035) 692 86 72.


* Volmachtformulier .pdf

* Verzoekschrift kiezerspas.pdf