Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Schrijver onder professoren

VU start nieuw literair project met Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is de eerste van vijf schrijvers die in het kader van het project 'schrijver op locatie' een jaar lang op de VU zullen rondlopen. Uniek aan het project is dat de schrijvers geen college komen geven, maar dat ze daadwerkelijk komen schrijven. Ieder van hen kiest een maatschappelijk relevant thema als leidraad voor zijn of haar activiteiten.

Benali zal zich bezighouden met het thema diversiteit. In het licht van de opkomst van politici als Fortuyn, Verdonk en Wilders wil hij onder andere onderzoeken hoe studenten uit migrantengezinnen de toekomst van Nederland zien en welke rol zij daarin denken te gaan spelen. Ook vraagt hij zich af of ze het überhaupt wel kunnen waarderen dat ze op hun etniciteit worden aangesproken. Wat zijn hun ervaringen daarmee op de VU? En wat zijn de ervaringen van anderen met hen?

Daarnaast zullen de schrijvers op allerlei manieren hun artistieke expertise delen met docenten en studenten, onder andere door te participeren aan hoor- en werkcolleges. Ook schrijvershuisbezoeken maken deel uit van het programma. Benali gaat met een groep letterenstudenten bij vier literaire schrijvers thuis op bezoek om te praten over verschillende aspecten van het schrijversschap.

Het komende jaar zal Benali via een weblog op de VUsite regelmatig verslag uitbrengen van zijn bevindingen aan de VU.

Over Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) is geboren in Ighazzazen, Marokko en woont sinds zijn vierde in Nederland. In 1996 debuteerde hij met de roman Bruiloft aan zee. Met dat boek won hij in 1997 de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste literaire debuut en in 1999 de Franse Prix de Meilleur Premier Roman Etranger. Zijn roman De Langverwachte (2002) won in 2003 de Libris literatuurprijs. Het afgelopen jaar verschenen van zijn hand Berichten uit een belegerde stad, over zijn verblijf in Beiroet tijdens de Israëlische bombardementen van afgelopen zomer, en de roman Feldman en ik. Benali's werk is vertaald in het Engels, Spaans, Duits, Frans, Deens en Grieks.

De Faculteit der Letteren nam het initiatief om een 'schrijver op locatie' aan de VU aan te stellen. Met dit literaire en journalistieke novum wil de faculteit zich profileren. Cultuurcentrum Griffioen is mede-organisator. De aanstelling van Abdelkader Benali loopt van 1 februari 2007 tot 31 januari 2008. In de loop van 2007 wordt bekend wie zijn opvolger wordt.