Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Internetforum VROM over wonen: betaalbaar wonen voor iedereen


01-02-2007

Er bestaat consensus over de noodzaak om lage inkomens te ondersteunen in de woonlasten. Maar niet over de manier waarop dat moet gebeuren. Dit blijkt uit een Internetforum dat VROM heeft georganiseerd naar aanleiding van de Visie op de woningmarkt'.

De Visie op de Woningmarkt van voormalig minister Dekker is gepubliceerd in juni 2006 en vormde de basis voor een brede discussie over de woningmarkt op internet. Mensen konden discussiëren over vier stellingen die afgeleid waren van de vier thema's van de visie: stedelijke vernieuwing, passend wonen, verhuismobiliteit en betaalbaarheid.
Opmerkelijke reacties

Bij de internetdiscussie zijn de meest opvallende uitkomsten:
* Rol marktpartijen bij stedelijke vernieuwing Er is weerstand bij burgers tegen een grotere rol van marktpartijen bij stedelijke vernieuwing. Bewoners zijn bang dat het ten koste gaat van de leefbaarheid van wijken en de betaalbaarheid van woningen Bouwbedrijven, corporaties en adviesbureaus zien juist wel de voordelen van een grotere rol van marktpartijen. Volgens hen versnelt dit de aanpak van de stedelijke vernieuwing.

* Inkomenstoets: alleen als er iets te kiezen is De inkomenstoets krijgt bijval van zowel bevolking als professionals, maar tegelijk ook kritiek. Het kan de doorstroming bevorderen, omdat hoge inkomens duurder uit zijn. Tegelijk is de waarschuwing dat verhuizen niet verplicht moet worden. Een mix van inkomens is bovendien goed voor een buurt of wijk.
* Kostenkoper: drempel om te verhuizen
Er is veel kritiek op de kosten koper. Deze kosten blijken de grootste drempel om te verhuizen, omdat je er niets voor terugkrijgt. Anderen denken dat vooral de huizenprijzen zelf mensen ervan weerhouden om uit te kijken naar een nieuwe woning, evenals de opgebouwde band met de omgeving.

Veel burgers reageerden
De mogelijkheid om mee te praten werd gewaardeerd. Er ontstond een geanimeerde discussie op het Woonforum. In totaal zijn er 770 reacties gekomen op de vier stellingen. Van die 770 reacties was 81% afkomstig van burgers, de overige 19% is ingediend door vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewonersverenigingen. Bij de professionals zijn de woningcorporaties het best vertegenwoordigd.

Wat doet VROM met de resultaten?
Het Internetforum was onderdeel van een brede discussie over de Visie op de woningmarkt, van voormalig minister Dekker. Met een internetdiscussie en verschillende bijeenkomsten in het land waar gemeenten, corporaties en projectontwikkelaars spraken over de woningmarkt, heeft VROM een beeld wat er leeft onder burgers en professionals. Door de voortijdige val van het kabinet zijn de Visie, en de uitkomsten van de discussies, niet aangeboden aan de Tweede Kamer. Een nieuw Kabinet zal zich buigen over de toekomst van het wonen.

Download :


Zie het origineel


* Het rapport 'Iedereen een betaalbare woning'(pdf, 196 KB)

Zie ook :


Zie het origineel


* Dossier Visie op de woningmarkt