Nieuws Inloggen | Registreren CDA

CDA Dossiers Standpunten Nieuws Kalender Contact
Nieuws

Direct naar:
Homepage
Rapporten
Standpunten

Nieuws
[LinkClick.aspx?link=Images%2fnieuws%2feuropa.jpg&tabid=157&mi d=1006] 10 januari 2007 - Persbericht -
Europa wil betere marktwerking en energievoorziening

De voorstellen vandaag van de Europese Commissie om de EU minder afhankelijk te maken van het buitenland komen niets te laat.

Het dichtdraaien van de oliekraan door Rusland maakt overduidelijk hoe afhankelijk de EU is van import van buiten de EU. Leveringszekerheid vormt de basis voor een gezamenlijk EU-optreden. Dit zegt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (energiebeleid) in een eerste reactie op de presentatie van de Commissievoorstellen.

Van Nistelrooij: 'De Europese Unie moet met één mond spreken op het internationale forum. Overleg in de huidige gas-coördinatiegroep is onvoldoende. We zullen meer één vuist moeten maken : Noord-Afrika en Noorwegen zijn ook netto producenten die de afhankelijkheid van Rusland kunnen verminderen.'

Naast de problematiek rondom de energie-importen uit Rusland gaan de Commissievoorstellen ook over de organisatie van interne energiemarkt.

'Door de verknoping van energienetten kon het vorig jaar gebeuren dat het uitschakelen van een hoogspanningsleiding in noordwest-Duitsland heeft geleid tot stroomstoringen in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Italië en Spanje. Dit was het gevolg van een verouderde infrastructuur. Het Europees Parlement steunt de Europese Commissie om de investeringen in de infrastructuur te stimuleren door betere marktwerking. De Commissie stelt eigendomssplitsing voor als alternatief als er geen Europees "level playing field" komt. Deze optie doorvoeren in alle landen zal ook volgens mij zorgen voor meer investeringen in de netwerken en minder regelgeving', aldus Van Nistelrooij.

'Tot slot steun ik de ondubbelzinnige keuze voor onderzoek en innovatie naar energie-efficiëntie, aanwending van biomassa en biobrandstoffen, wind, water en andere duurzame energiebronnen. Niet alleen om milieuredenen en om de afhankelijkheid van importen te verkleinen, maar ook als bron voor nieuwe arbeidsplaatsen. In Duitsland zijn in vijf jaar 60.000 arbeidsplaatsen in deze sectoren geschapen. Het is ook goed dat de Europese Commissie in haar beleidsvoorstellen de optie van kernenergie mee open houdt.'
---

Zoeken in nieuws

Jaar

Trefwoord

____________________ -Submit
Meer nieuws

Nieuws
Inbreng
Persbericht
Werkbezoek
Toespraak
Rapport
Weekbulletin
Weblog
Kamervragen
Thema
Interview
Werkbezoek

Nieuwsarchief

feb 2007
jan 2007
dec 2006
Archief

Home Contact Sitemap Algemene voorwaarden

Copyright © CDA, 2006. All rights reserved.