Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 31 januari 2007 1 februari 2007

Provinciale Staten hebben gisteren Bertjan van de Lagemaat (GroenLinks) toegelaten als lid van Provinciale Staten. Hij volgt Eduard van Zuijlen (GroenLinks) op. Van Zuijlen is onlangs benoemd tot burgemeester van de gemeente Menterwolde. Provinciale Staten hebben de PvdA-motie om de bouw van twee kolencentrales in de Eemshaven mogelijk te maken aangenomen. Ook hebben de Staten besloten dat er een onderzoek moet komen naar mogelijkheden om het energiecluster in de Eemshaven door een onderzeese kabel te verbinden met het hoogspanningsnet in Nederland. Ook debatteerden de Staten over een referendumverordening, dat door de fractie van D66 als initiatiefvoorstel op de agenda stond. De Staten maken zich zorgen over de weidevogels. Drie moties over dit onderwerp zijn met algemene stemmen aangenomen. Een motie over onderzoek naar mogelijkheden voor een stabiele woonomgeving voor risicojongeren is aangenomen. Statenlid Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) heeft het college gevraagd 1 februari 5 minuten het licht uit te doen.

1. Kolencentrales in de Eemsmond
Provinciale Staten debatteerden gisteren over de mogelijke komst van kolencentrales in de Eemsmond. Provinciale Staten zijn vertegenwoordigd in het bestuur van Groningen Seaports, exploitant van de Eemshaven. Het bestuur van Groningen Seaports moet binnenkort besluiten of ze meegaat in de plannen van NUON en RWE, om twee kolencentrales in de Eemshaven te bouwen.

Een motie van de Partij van de Arbeid om de bouw van de twee centrales toe te staan is aangenomen. Met de motie roepen de Staten het bestuur van Groningen Seaports en het college van Gedeputeerde Staten op om aan te haken bij de plannen van het Rijk en de Europese Unie om te komen tot grootschalige afvang en opslag van CO2. De Staten willen hiermee stimuleren dat de Eemshaven koploper wordt in de afvang en veilige opslag van CO2 in Noord-Nederland. De Staten willen dat afzonderlijke energiecentrales en het hele energiecluster in de Eemshaven zo schoon mogelijk en met het hoogste rendement opereren.

Onderzoek hoogspanningsnet
De PvdA-motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheden het energiecluster in de Eemshaven met het hoogspanningsnet in Nederland te verbinden door een onderzeese kabel is aangenomen. De transportcapaciteit van de bestaande hoogspanningsleidingen is met de komst van twee kolencentrales onvoldoende. Uitbreiding van de capaciteit op traditionele wijze kan op landschappelijke en planologische bezwaren stuiten. De Staten willen daarom onderzoek doen naar alternatieven. De onderzeese kabel zou ten noorden van de Waddeneilanden moeten lopen.

Achtergrond
Kolencentrales produceren relatief goedkoop stroom, de kolenprijs is redelijk stabiel en voor de komende twee- á driehonderd jaar is er voldoende voorraad. Kolen zijn niet schoon, door de uitstoot van CO2. De uitstoot van CO2 moet sterk worden verminderd. Er zijn verschillende oplossingen voor de CO2-uitstoot, waaronder ondergrondse opslag van CO2. In Noord-Nederland zijn de fysieke, infrastructurele en organisatorische omstandigheden gunstig om te beginnen met grootschalige opvang van CO2.

Veiligheid bij overstromingsgevaar
Begin november heeft de Partij van de Arbeid schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van burgers bij overstromingsgevaar. De beantwoording door het college van Gedeputeerde Staten was voor de PvdA-fractie reden om het onderwerp te agenderen voor Statenvergadering. De fractie wilde dit plenair in de Staten aan de orde stellen omdat na de recente stormen bij veel burgers verontrusting is ontstaan.
De Partij van de Arbeid vroeg zich onder meer af of de waarschuwings- en alarmeringsketen goed is georganiseerd en functioneert. Ook wil de fractie weten of de communicatie goed is geregeld, zodat bij mogelijk (ernstig) optredende problemen adequaat gehandeld wordt en of burgers van overheidswege wel voldoende worden geïnformeerd. Daarnaast zijn vragen gesteld over de noodzakelijke ruimte voor dijkversterkingen en de noodzaak om bepaalde dijkvakken versneld aan te pakken.

Het college gaf aan dat hij formeel al veel doet op het gebied van dijkbeveiliging, maar dat hij ook geleerd heeft van de stormen op
1 november en 18 januari jl. Onder andere dat er sneller op een hogere alarmfase moet worden ingezet. Ook is lering getrokken uit de communicatie tussen de gemeenten en waterschappen. Binnenkort wordt in kaart gebracht hoe het water bij een mogelijke doorbraak van dijken de provincie binnenkomt en wat dat betekent. Dan wordt gekeken of de huidige crisisorganisatie daarop is berekend. Het college neemt de suggesties van de verschillende fracties mee.


2. Referendumverordening
Provinciale Staten debatteerden over het initiatiefvoorstel van D66 voor een referendumverordening. De Staten zaten opnieuw niet op één lijn. Hierover is hoofdelijk gestemd. De meerderheid in de Staten was tegen het voorstel voor de invoering van een referendumverordening. Daarmee is het voorstel verworpen. De fractie van D66 in de Groninger Staten had het voorstel ook in
2005 ingediend. De fracties in de Staten zaten toen ook niet op één lijn.

Raadgevend correctief referendum
In het voorstel is uitgegaan van een raadgevend correctief referendum. Dat wil zeggen dat een referendum niet bij voorbaat bindend is voor Provinciale Staten. Ook kunnen de Staten zelf het initiatief nemen tot het houden van een referendum. Provinciale Staten zouden dan beslissen over het houden van een referendum bij gewone meerderheid van stemmen.


3. Weidevogelbeheer in Groningen
Tijdens het onlangs gehouden rondetafelgesprek over weidevogelbeheer is geconcludeerd dat er kansrijke gebieden aangewezen moeten worden waar optimaal weidevogelbeleid plaatsvindt. Deze 'overlevingsgebieden' kunnen vervolgens als bron dienen voor andere gebieden. Hierbij moet op basis van vrijwilligheid begeleiding, monitoring en samenwerking plaatsvinden. Het is niet duidelijk welke die kansrijke gebieden zijn.

Kansrijke gebieden voor weidevogelbeheer
De Staten hebben met een door de PvdA ingediende motie het college van Gedeputeerde Staten gevraagd te onderzoeken welke gebieden kansrijk zijn voor optimaal weide- en akkervogelbeheer. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen. De Staten willen dat de resultaten van dit onderzoek worden verwerkt in de eerstvolgende herziening van het Gebiedsplan Groningen. Ook verzoeken de Staten het college in kaart te brengen wat de voor- en nadelen zijn van het aanwijzen van kansrijke gebieden in het Provinciaal Omgevingsplan (POP). De Staten willen dat het onderzoek is afgerond voordat het POP in procedure komt. De uitkomst van het onderzoek wordt ingebracht bij de discussie over het POP die te zijner tijd zal plaatsvinden in Provinciale Staten.

Actieprogramma Weidevogels
De Staten maken zich zorgen over het verminderende aantal weide- en akkervogels. De motie van GroenLinks, waarmee het college wordt verzocht zo snel mogelijk met een Actieprogramma Weidevogels te komen en niet te wachten tot 2008, is met algemene stemmen aangenomen. In het actieprogramma worden de conclusies en aanbevelingen uit het rondetafelgesprek uitgewerkt.

In de Statencommissie bestaat naast aanwijzing van kansrijke gebieden, consensus over de volgende aanbevelingen/conclusies uit het rondetafelgesprek:

+ In de planologische ontwikkeling van gebieden moet rekening worden gehouden met weidevogels. Dit zou het college als aanbeveling mee moeten nemen in de richting van de nieuwe Statenperiode en de ontwikkeling van het nieuwe POP;
+ Voordat aangepast beleid werkelijkheid wordt, moet de provincie overleg voeren met de partijen die bij weidevogelbeheer betrokken zijn;

+ Terreinbeheerderorganisaties en particuliere organisaties kunnen van elkaar leren en hebben elkaar nodig. Hierbij kan de provincie ook een rol spelen.

Duidelijkheid over financiering
Ook de motie van GroenLinks, waarmee de minister van LNV wordt verzocht duidelijkheid te verschaffen over de financiering van weidevogelbeheer, is met algemene stemmen aangenomen.
De minister van LNV heeft in juni 2006 een Weidevogelverbond afgesloten met lagere overheden, landbouworganisaties en natuurbeschermers. Bij dit verbond hoort een actieprogramma met de doelstelling dat na 2010 geen enkele weidevogelsoort meer in aantal achteruit mag gaan. Hiervoor is structureel 35 miljoen euro extra nodig en 16 miljoen euro incidenteel. De minister heeft toegezegd zich in te spannen dit geld boven water te krijgen.


4. Samen Sterk
Provinciale Staten hebben de nota 'Samen Sterk, sturen op kwaliteit in de jeugdzorgketen' vastgesteld. De nota van het college van Gedeputeerde Staten dient als kader voor onder meer het plan van aanpak van het procesmanagement en het Uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2007. De ontwikkelde visie moet zorgen voor een sluitende en doelmatige jeugdketen.

Stabiele woonomgeving risicojongeren
De nazorg in het jeugdbeleid voor 18-23 jarigen vertoont een leemte. Volgens de Staten zijn arrangementen waarin wonen, leren en werken geïntegreerd - en onder begeleiding - worden aangeboden waardevol om in deze leemte te voorzien. De door de Partij van de Arbeid ingediende motie, om te onderzoeken of een voorziening kan worden gecreëerd voor risicojongeren vanaf 17/18 tot 23 jaar, zodat hen een stabiele woonomgeving wordt geboden, is met algemene stemmen aangenomen.
Met de motie vragen de Staten het college het voortouw te nemen. Dit onderzoek moet volgens de Staten plaatsvinden in samenwerking met onder meer gemeenten, onderwijsinstellingen, jeugdzorgaanbieders en woningbouwcorporaties.

De nota
Het provinciaal bestuur is wettelijk verantwoordelijk voor de jeugdzorg in de provincie Groningen. De provincie Groningen wordt hierbij geconfronteerd met een toenemende vraag, bij een achterblijvend budget en het niet optimaal opereren van de ketenpartners. Om dit aan te pakken is onder meer een externe procesmanager ingehuurd, voor drie jaar.
Samen Sterk is een kader voor de externe procesmanager. De procesmanager heeft in een plan van aanpak uiteengezet hoe je komt van visie tot actie en van actie tot resultaat. Om deze acties te financieren worden extra middelen ingezet. Deze extra middelen worden ingezet voor de volgende zaken;
- versterking van het preventief lokale jeugdbeleid en het onderwijsachterstandenbeleid;

- om het beroep op de jeugdzorg te verminderen;
- om de werkprocessen in Bureau Jeugdzorg te verbeteren;
- voor de verdere ontwikkeling en innovatie van het geïndiceerde zorgaanbod.


5. Reglement van orde
De Staten hebben het Reglement van orde van Provinciale Staten van Groningen vastgesteld.
Het oude Reglement van orde was aan herziening toe. Voor de nieuwe bestuursperiode van 2007-2011 is daarom een actueel reglement opgesteld. De aanpassingen zijn zowel beleidsmatig als technisch.


6. Bezwaarschrift Heertje
Provinciale Staten hebben ingestemd met de brief aan de rechtbank over het beroepschrift van de heer A. Heertje. In dit verweerschrift wordt aangegeven dat de provincie haar opvattingen niet wijzigt.

Op 20 december jl. hebben de Staten ingestemd met het conceptbesluit op het bezwaar van de heer A. Heertje tegen weigering openbaarmaking van enkele financiële gegevens. In dit besluit is opgenomen dat de artikelen 10 en 11 van de bestuursovereenkomst op hoofdzaken alsnog openbaar kunnen worden gemaakt. Op één punt werd het advies van de commissie rechtsbescherming niet gevolgd, namelijk het openbaar maken van het overzicht van historische plankosten.
De heer Heertje is van mening dat er sprake is van oneigenlijk gebruik van de Wob en dat de historische plankosten alsnog openbaar gemaakt moeten worden.

De Staten zijn nog steeds van mening dat de historische plankosten niet openbaar gemaakt kunnen worden. De historische plankosten zijn weliswaar in het verleden gemaakt, maar die kosten zijn door de partners in het project Meerstad ingebracht in de exploitatie van de GEMM (Grondexploitatie Maatschappij Meerstad). Voor de GEMM is daarmee sprake van een actueel financieel bedrijfsgegeven dat op grond van de Wob niet openbaar gemaakt kan worden.

Mondelinge vragen
Statenlid Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) heeft het college gevraagd vandaag 5 minuten het licht uit te doen. Dit naar aanleiding van een milieuconferentie waarin werd opgeroepen om op 1 februari vijf minuten het licht uit te schakelen. Deze actie is onder meer bedoeld om de aandacht van burgers, de media en tevens de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de dringende noodzaak de verspilling te stoppen.
Van de Ploeg vroeg het college of zij kennis heeft genomen van het initiatief en of het college het met hem eens is dat deelname aan dit initiatief bijdraagt aan bewustwording van de klimaatverandering . Tot slot vroeg Van der Ploeg of het college bereid is 1 februari tussen
19.55 en 20.00 uur het licht uit te doen. Het college gaf aan het eens te zijn met Van der Ploeg en 1 februari zal meewerken aan het initiatief.

Aanbieding eindrapportage armoedebeleid
Voorzitter van de Rapportagecommissie Armoedebeleid en Statenlid Pim de Bruijne (PvdA) heeft het college gisteren het eindrapport armoedebestrijding van Provinciale Staten aangeboden. De rapportagecommissie Armoedebeleid - ingesteld door de Staten - heeft de aard, oorzaak en omvang van het armoedeprobleem in Groningen in kaart gebracht. Het onderzoek heeft een goed beeld gegeven van de beleving van armoede door de doelgroep. In het algemeen constateert de rapportagecommissie dat de perceptie die politiek bestuurlijk Nederland heeft van armoedeproblematiek afwijkt van de beleving van de doelgroep. Op basis van het onderzoek doet de commissie aanbevelingen aan Provinciale Staten, waaronder de invoering van een OV-chippas waarmee minima korting krijgen op het openbaar vervoer en een jeugdsportfonds, dat onder andere bijdraagt in de contributie voor sportverenigingen.
Het rapport wordt op 14 februari a.s. behandeld in de Statencommissies Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid en Economie en Mobiliteit. Op 14 maart in de vergadering van Provinciale Staten.

Contact over dit onderwerp Contact over dit onderwerp


1 februari 2007