BredeSchoolNet

onderwijs gaat er komen

Parlementair onderzoek onderwijs gaat er komen

De meeste kranten schrijven over het parlementair onderzoek naar onderwijshervormingen uit de afgelopen decennia dat er nu echt gaat komen.

Het ANP vatte het nieuws op 31 januari samen.

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stelt een parlementair onderzoek in naar de vernieuwingen die de afgelopen twintig jaar in het onderwijs zijn doorgevoerd, zoals de basisvorming, het studiehuis, het vmbo en het nieuwe leren. Directe aanleiding is het studentenprotest van afgelopen vrijdag.

Tijdens het protest eisten scholieren en studenten meer les van hun docenten.
Het initiatief van de PvdA kan rekenen op steun van een brede Kamermeerderheid. Ook de SP, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks en D66 zijn voor, stellen de partijen woensdag. De vraag is vooral waarom onderwijsvernieuwingen tot onvrede leiden onder ouders, docenten en studenten.

Onderzoeksopzet
De griffie van de Tweede Kamer krijgt donderdag de opdracht een eerste onderzoeksopzet uit te werken. Volgens Kamerlid Jasper van Dijk van de SP moet het onderzoek beginnen zodra het nieuwe kabinet is aangetreden.

Vorige week stelden scholieren en studenten dat zij door veranderingen in het onderwijs te veel aan hun lot worden overgelaten. De laatste jaren zijn klassikale lessen op scholen steeds meer vervangen door het zogeheten 'nieuwe leren'. Studenten moeten daarmee zelf kennis vergaren aan de hand van problemen of opdrachten. Volgens de scholieren en studenten krijgen zij daarbij te weinig begeleiding van docenten.

Volgens de studenten en scholieren zijn de gebrekkige taal- en rekenvaardigheden onder pabo-studenten onder andere te wijten aan het nieuwe leren, ook wel competentiegericht onderwijs genoemd.


31 januari 2007