Gemeente Amsterdam



Affichetentoonstelling Filmmuseum

Nieuwe aanwinsten 2001-2005

15 januari 2007
-
Filmmuseum
De internationaal vermaarde affichecollectie van het Filmmuseum bevat meer dan 36.500 items. Door schenkingen en een actief acquisitiebeleid blijft de verzameling groeien. Een selectie van de aanwinsten van de afgelopen vijf jaar is vanaf 1 februari 2007 te zien in de tentoonstellingszalen. Bijzonder zijn de nieuwe aanwinsten op het gebied van het vooroorlogse Nederlandse filmaffiche.

Bezoekersinformatie

* Affichetentoonstelling: Nieuwe aanwinsten 2001-2005 * 1 februari t/m 14 maart, Filmmuseum (Vondelpark 3) * Dagelijks geopend van 13.00 - 17.00, toegang gratis.

Conservering en digitalisering

In de jaren negentig heeft het Filmmuseum zijn affichecollectie geheel in kaart gebracht, geconserveerd en gedigitaliseerd. Deze operatie vond plaats onder de vleugels van het Deltaplan voor Cultuurbehoud. Sindsdien heeft het museum veel aandacht besteed aan de uitbreiding van de collectie met zowel Nederlandse als buitenlandse affiches.

Ruim 30.000 buitenlandse affiches

Het aantal buitenlandse affiches - nu ruim 30.000 - is de afgelopen jaren sterk toegenomen door schenkingen en door ruil met verzamelaars. Sinds 2001 heeft het Filmmuseum tientallen vooroorlogse Nederlandse affiches Ysco-Toeristen, Nederland 1938. Afbeelding: Joop Geesink. Eigendom Filmmuseum Amsterdam. aan de collectie weten toe te voegen, waaronder prachtige exemplaren van Dolly Rüdemann - een van Nederlands belangrijkste ontwerpers uit de jaren twintig en destijds de enige vrouw in haar vakgebied - en affiches uit de jaren dertig van ontwerpers als Frans Mettes en Joop Geesink (zie afbeelding hiernaast). Ook het werk van de beroemde Nederlandse ontwerper Frans Bosen is vertegenwoordigd.

Begin van de verzameling

Het Filmmuseum begon zijn affichecollectie in de jaren vijftig, toen het nog in het Stedelijk Museum resideerde. Het verzamelbeleid richtte zich vooral op in de Nederlandse bioscoop gebruikte filmposters maar al snel werden ook grafisch interessante filmaffiches uit het buitenland verworven, onder meer uit Polen, Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Cuba. Tevens werd de beroemde collectie van de Nederlandse bioscoopeigenaar en filmdistributeur Jean Desmet verworven. Hierin zijn meer dan duizend (vooral buitenlandse) filmaffiches uit de jaren tien van de vorige eeuw opgenomen; in de landen van herkomst zijn deze affiches nauwelijks nog te vinden.