Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE PERS

Presentatie tijdens ZieZo-beurs op 1, 2 en 3 februari

Revolutionaire, aaibare en sportieve ontwikkelingen voor blinden en slechtzienden

UTRECHT, januari 2007 - De Stichting Oogfonds Nederland nodigt u graag uit om als eerste kennis te nemen van drie ontwikkelingen voor blinden en slechtzienden, die worden gepresenteerd op de ZieZo-beurs. Tijdens een persbijeenkomst op donderdag 25 januari om 10.30 uur krijgt u informatie over de Golden Doedle, de KomFox Performer en het opzetten van een blindenvoetbalcompetitie. De persbijeenkomst vindt plaats in geleidehondenschool Herman Jansen, Prieelvogelweg 15, 1349 CG Almere.

De ZieZo-beurs is op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 februari in het Euretco Expo Center te Houten. De gratis toegankelijke beurs is geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zaterdag tot 16.00 uur). Er zijn twee hallen. De beurshal staat in het teken van de laatste ontwikkelingen die het leven van blinden en slechtzienden aangenamer maken. Ook presenteren tal van vereniging en organisaties zich. In de Oogfonds Ontdek & Doe hal kunnen blinden, slechtzienden, hun familie en begeleiders allerlei vormen van vrijetijdsbesteding ontdekken. Voorbeelden zijn zweefvliegen, catamaranzeilen, voelschilderijen maken en fotografie.

Als eerste in Nederland heeft een geleidehondenschool een kruising gefokt tussen de poedel en de golden retriever: de Golden Doodle. De eerst volwassen kruising is inmiddels aan het werk als geleidehond, tot volle tevredenheid van de gebruikers. Op de dag van de persbijeenkomst kunt u nog net mooie plaatjes maken van het tweede nestje Doodles, die dan zeven weken oud zijn. Daarna worden ze onder begeleiding van de school een jaar opgevoed bij gastgezinnen. Doodles zijn hele goede geleidehonden en verharen niet of nauwelijks. Daardoor zijn de honden zeer geschikt voor mensen met een allergie.

De KomFox Performer is een nieuw apparaat dat bestaande en nieuwe audiovisuele hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden samenvoegt. Het kan onder meer het kijken/luisteren naar televisie vergemakkelijken. Zo kan ondertiteling op alle publieke en commerciële zenders gesproken worden weergegeven. Op de commerciële zenders kon dat tot nu toe niet. Er is echter nog veel meer mogelijk, zoals ondertiteltekst vergroot op het scherm plaatsen, het uitspreken van de zendernaam en de titel van het programma en het aanpassen van Teletekstpagina's door middel van vergroting, kleurinstelling en spraak. Verder kan de KomFox MP3-audio lectuur voorlezen, waarbij de snelheid en toonhoogte instelbaar zijn. Er zullen jaarlijks nieuwe toepassingen beschikbaar komen, ook voor doven en slechthorenden.

Bartiméus Sonneheerdt, organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn, probeert tijdens de ZieZo beurs mensen enthousiast te maken voor deelname aan de blindenvoetbalcompetitie. Het is de bedoeling om het blindenvoetbal in Nederland professioneel op de kaart te zetten. Aan deze competitie kunnen mensen met en zonder visuele beperking deelnemen. Het nationale blindenvoetbalteam dat aan de internationale competitie meedoet, zal uitsluitend uit blinde voetballers bestaan. Bartiméus Sonneheerdt heeft de ambitie uitgesproken om met een Nederlands blindenvoetbalteam mee te doen aan de Paralympics. Met de KNVB worden gesprekken gevoerd over Sport als internationale ontwikkelingssamenwerking en de KNVB als sportkoepel voor het blindenvoetbal. Bartiméus Sonneheerdt wil met het blindenvoetbal vooral de integratie van slechtzienden en blinden bevorderen en de aandacht vestigen op zelfstandigheid, presteren en de eigen regie voeren over je leven.


---