Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Leeuwarden, 26 januari 2007

Symposium 'Natuur en Cultuur' trekt veel geïnteresseerden uit het vakgebied

Met ruim 150 deelnemers vindt op donderdag 1 februari a.s. in Leeuwarden het symposium 'Natuur en Cultuur, gaat dat samen' plaats. Congrescentrum Het Aljemint is die dag het podium voor ontmoeting, verdieping en debat over de wisselwerking tussen natuurbeheer en erfgoedzorg in Nederland. Inleiders uit binnen- en buitenland spreken over de verschillende facetten van landschap- en cultuurhistorie én ontwikkelingen in landschapsherstel.

De grote belangstelling voor het symposium bevestigd dat het denken over de relatie tussen cultuurhistorie en natuurontwikkeling flink in beweging is. Vanuit diverse invalshoeken worden ontwikkelingen belicht in het Friese Veenweidelandschap, het boslandschap op de Veluwe en de beekdalen in Drenthe. Archeologen, historici, ecologen, landschapsarchitecten, natuurbeheerders, beleidmakers en bestuurders uit Nederland, Duitsland en België (Vlaanderen) gaan in debat over de rol van de cultuurhistorie bij natuurbeheer. Een discussie die zich concentreert op twee kernvragen: (1) Hoe kunnen bij de inrichting en het beheer van natuurterreinen de doelstellingen van natuurbeheer en erfgoedzorg op succesvolle wijze met elkaar worden verbonden? (2) Op welke wijze kunnen en dienen bewoners en belangengroeperingen een rol te spelen in discussie en de besluitvorming over de toekomst van natuur en cultuurhistorie in hun leefomgeving.

Aan de hand van voorbeeldprojecten worden kansen en dilemma's benoemd. Sprekers en debaters zijn Prof. dr. Ir. Theo Spek (onderzoeker landschapsgeschiedenis bij het RACM) en hoogleraar RUG), dr. Ir. Jan den Ouden (bosecoloog bij Wageningen Universiteit) en ir. Berno Strootman (landschapsarchitect). In de middag geeft dr. Guido Tack, historisch ecoloog bij het ministerie RWO in Vlaanderen de aftrap voor een discussie met de zaal en een deskundig panel. In het panel zitten historisch geograaf Hans Renes, adviseur cultuurhistorie Jan Neefjes en Erik van der Bilt, directeur van Het Drentse Landschap.

De Friese dichter en klankkunstenaar Tsjebbe Hettinga en mezzosopraan Rosanne van Sandwijk zorgen gedurende de dag voor een aantal poëtische en muzikale intermezzo's. De dag wordt afgesloten met een korte historische stadswandeling door de Leeuwarden.

U bent van harte uitgenodigd om bij dit symposium aanwezig te zijn. In de bijlage vindt u hiervoor het volledige programma. Locatie van het symposium is het Aljemint in Leeuwarden (Doelestraat 2-4, bij de Fryske Akademy).

Het symposium is een initiatief van Staatsbosbeheer regio Noord, het RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Culltuurlandschap en Monumenten) en de Fryske Akademy. Organisaties die nauw samenwerken in het project 'Cultuurhistorie, mens en natuur', waar inwoners van de streek 'De Mieden' worden betrokken bij een inrichtingsplan voor de natuur.


- einde persuitnodiging -


* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Noordtij, Rianca Huisman, via telefoonnummer 058-2130819 of email r.huisman@noordtij.nl. De deelnemerslijst kunt u tevens vinden op www.miedenproject.nl.


---- --