Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 29 januari 2007

Eerste klimaatbosje in Noord-Holland

Op donderdag 1 februari gaat het eerste klimaatbosje in Noord-Holland de grond in, op het terrein van het Bonhoeffer College in Castricum. De feestelijke aanplant van dit herkenbare 'signaalbosje', drie walnotenbomen in een strakke driehoek, gebeurt in het kader van de landelijke bewustwordingscampagne Hier.nu.

Het planten van het klimaatbosje wordt gedaan door enkele scholieren, rector Joop van Waarden, gedeputeerde Patrick Poelman van de Provincie Noord-Holland en Jan Kuiper van Landschap Noord-Holland. Met de vlotte deelname aan de actie laat het Bonhoeffer College zien dat het klimaat, duurzaamheid en vernieuwing serieus neemt. Door het schoolplein voor dit doel te bestemmen wordt een signaal voor vele generaties afgegeven, hier en nu, voor straks in de toekomst.

Voor Landschap Noord-Holland is 1 februari tegelijk de start van een provinciale actie om overheden, bedrijven en particuliere grondbezitters ertoe te bewegen ook klimaatbosjes aan te planten op zichtlocaties waar veel mensen komen. Wie interesse heeft in een klimaatbosje kan hiervoor de speciale brochure opvragen bij Landschap Noord-Holland, tel. 0251-662244. Voorwaarde is dat de locatie van het bosje een plek is waar veel mensen komen.

Een week na de aanplant bij het Bonhoeffer College volgen al vijf andere locaties in Noord-Holland: Texel, Spierdijk, De Rijp, Cruquius en 's-Graveland.

Landschap Noord-Holland wil in twee jaar minstens 25 klimaatbosjes in Noord-Holland planten. In Nederland komen minimaal 600 klimaatbosjes te staan.

Onderdeel campagne HIER
Het planten van klimaatbosjes is een initiatief van De landschappen en Landschapsbeheer Nederland. Beide organisaties zijn samenwerkingsverbanden van 12 provinciale organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer van natuur en landschap. De klimaatbosjes actie maakt deel uit van de landelijke klimaatcampagne HIER, waarbij maar liefst 38 goede doelenorganisaties zich inspannen om de klimaatverandering op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. De campagne wil mensen laten zien dat de oplossing van het klimaatprobleem niet daar ergens ver weg, maar hier. Bij ons. Wij kunnen nu iets doen. En andere dingen juist laten. Meer hierover staat op www.hier.nu. De Nationale Postcode Loterij steunt de HIER campagne financieel.



Landschap Noord-Holland