Ministerie van Defensie

31-01-2007 19:17

DEFENSIE VIJF MINUTEN IN HET DONKER

De Haagse vestigingen van het Ministerie van Defensie doven donderdagavond de lichten. Daarmee ondersteunt het departement een initiatief van GroenLinks. Die partij deed een oproep de lichten van het Tweede Kamergebouw en alle andere rijksgebouwen donderdagavond tussen 19:55 en 20 uur uit te doen.

Het gaat volgens de partij om de bewustwording over klimaatverandering te stimuleren. Het idee komt uit Frankrijk. Milieuorganisaties hebben daar aan de hele bevolking gevraagd om de lichten donderdagavond te doven. Aanleiding vormt de verschijning vrijdag van de nieuwste rapportage van het gezaghebbende VN-Klimaatpanel IPCC. "Het idee is overgeslagen naar België, Duitsland en ook Engeland", aldus GroenLinks. De partij wilt dat de rijksoverheid en de Tweede Kamer het goede voorbeeld geven.

Besloten is dat de Haagse locaties van Defensie dit initiatief ondersteunen en op 1 februari de verlichting zowel binnen als buiten om 19.55 uur zullen doven. Uitgezonderd zijn het Defensie Operatie Centrum (DOC), het operationele deel van de Beatrixkazerne en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). De beveiligingsverlichting (aanduiding vluchtroutes) blijft gewoon branden.