International Film Festival Rotterdam

36th International Film Festival Rotterdam
24 januari - 4 februari 2007

PERSBERICHT 31 januari 2007

Arte France Cinema Awards en Prins Claus Fonds Film Grant uitgereikt op de CineMart 2007 Closing Night Party

Tijdens de CineMart 2007 Closing Night Party, woensdagavond 31 januari 2007 in Club Rotterdam (Rotterdam) zijn de twee Arte France Cinema Awards uitgereikt aan de CineMart 2007 Projecten A Rational Solution by Jörgen Bergmark (Hepp Film, Sweden) en Les pieds nus sur les limaces by Fabienne Berthaud (Agat Films & Cie, France). De Prins Claus Fonds Film Grant ging naar het CineMart 2007 Project Independencia van Raya Martin (Cinematografica Independiente en Filipinas, Filipijnen).

Arte France Cinema Awards
De Arte France Cinema Awards (elk 10.000 Euro) voor het beste CineMart 2007 Project zijn uitgereikt aan A Rational Solution by Jörgen Bergmark (Hepp Film, Sweden) en Les pieds nus sur les limaces by Fabienne Berthaud (Agat Films & Cie, France). De Arte France Cinema Awards Jury werd gevormd door Michel Reilhac (Arte France Cinema, Frankrijk), Ilse Hughan (Fortuna Films, Nederland) en Isabelle Dubar (ID Distribution / ID Memento, Frankrijk). De Arte France Cinéma Awards bestaan uit geldprijzen, die aan producenten worden uitgereikt voor het financieren van de ontwikkeling van de winnende projecten. Arte France Cinema en CineMart hebben met het in het leven roepen van deze Award als doel het ondersteunen en promoten van ontwikkeling en productie van onafhankelijke films.

Prins Claus Fonds Film Grant
De zevende Prins Claus Fonds Film Grant van 15.000 Euro is uitgereikt aan het CineMart 2007 Project Independencia van Raya Martin (Cinematografica Independiente en Filipinas, Filipijnen). De Prins Claus Fonds Film Grant heeft als doel het ondersteunen van de eerste creatieve fase in de ontwikkkeling van een film productie. Raya Martins speelfilm Autohystoria en zijn korte films Life Projections, Long Live Philippine Cinema! en Rambling From the Sea waren deze editie te zien in het festival.

De internationale jury heeft unaniem gekozen voor dit aansprekende project uit de CineMart 2007 selectie.

Met op de achtergrond de Amerikaanse bezetting van De Filipijnen aan het begin van de twintigste eeuw, gaat het project Independencia over een kleine familie die de bossen in vlucht op zoek naar een rustig leven. Het verhaal vertelt de dagelijkse strijd om overleving, terwijl gelijktijdig de meer universele strijd om identiteit, vrijheid en menselijkheid aan bod komt. Dit krachtige en originele project belichaamt een uitdagende cinematografische stem met een duidelijke politieke ondertoon, waarbij het verhaal zich vooral ontvouwt door beeld en geluid in tegenstelling tot de meer traditionele vertelvormen. Om regisseur Raya Martin te citeren: 'De film portretteert op een hoopgevende manier een alternatieve wijze van verzet; één die afstand neemt van een gewapende strijd en dieper in gaat op de krachten die elkaar tegen streven.'

De Prins Claus Fonds Film Grant wordt jaarlijks aan een filmmaker uit Afrika, Latijn-Amerika, Azië of de Caraïben toegekend. Met de prijs steunt het Fonds de eerste creatieve fase van een filmproductie. Criteria die bij de selectie voor de Film Grant een rol spelen zijn innovatie en kwaliteit evenals de excellentie van het idee en concept van de film.

In de jury van de Prins Claus Fonds Film Grant 2007 hebben zitting: Ido Abram (directeur Binger Instituut, Nederland), Ronald Ockhuysen (De Volkskrant en Cinema.nl, Nederland), Intishal Al-Timimi (directeur Arab Film Festival, Nederland), Anup Singh (filmmaker, India) en Emile Fallaux (Nederland, juryvoorzitter), hoofdredacteur van Vrij Nederland en bestuurslid van het Prins Claus Fonds.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie:
Persinformatie: IFFR Press Office (Bert-Jan Zoet/Gert-Jan Bleeker), tel +31.10.890.90.90, press@filmfestivalrotterdam.com

Voor meer informatie over Prins Claus Fonds Film Grant: Iwana Chronis, tel +31.70.427.43.03, i.chronis@princeclausfund.nl