Gemeente Delft

Run op gratis OV vervoerbewijzen

Gemeente Delft kiest voor pro-actief stagebeleid

Het Delftse college van b&w is akkoord gegaan met het voorstel voor een pro-actief stagebeleid. Hiermee wil ze een bijdrage leveren aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid en de kennis van studenten beter koppelen aan gemeentelijke projecten. In 2007 worden er 50 stageplaatsen aangeboden. Tevens is er ruimte gemaakt voor een stagecoördinator.

Stageplaatsen zijn bedoeld om scholieren, studenten, werklozen en medewerkers zoveel mogelijk kennis, inzicht en ervaring in de praktijk op te laten doen, een goede werkhouding aan te leren en specifieke vaardigheden onder de knie te krijgen.

De gemeente Delft wil met een pro-actief beleid op het gebied van stageplaatsen het initiatief nemen om zich als aanbieder van stageplaatsen te profileren. Op deze manier kan geanticipeerd worden op de veranderde omgeving en wordt er beter aangesloten bij de behoeften van zowel de eigen organisatie als die van (onderwijs-) instellingen. Door stageplaatsen aan te bieden wordt een positieve bijdrage geleverd aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid.

Daarnaast zijn stagiaires voor de gemeente van belang; jonge mensen brengen nieuwe en verfrissende ideeën binnen. Ook kan de kennis van bijvoorbeeld TU studenten op deze manier beter gekoppeld worden aan de projecten binnen de gemeente Delft.

Jaarlijks wil de gemeente een substantieel aantal stageplaatsen gemeentebreed aanbieden. In 2007 zijn dat er 50 en het doel is om in 2008, 60 stageplaatsen aan te bieden. Daarbij wordt 25% gereserveerd voor de meer kwetsbare doelgroepen, te weten:

o de werkloze jongeren met/zonder startkwalificaties voor de arbeidsmarkt; o uitkeringsgerechtigden vanuit de WWB, WAO en WW; o de leerlingen in het VMBO, MBO en speciaal onderwijs; o mensen voor wie de Wet inburgering geldt; mensen van allochtone herkomst; o en onbenut talent.

Om de match tussen de organisatie en de juiste stagiair tot stand te brengen is een stagecoördinator benoemd. Zij is de verbindende factor tussen Gemeente Delft, de opleidingsinstituten en de stagekandidaten. Haar gegeven zijn te vinden op de gemeentelijke website. De website van de gemeente is uitgebreid met een webpagina speciaal gericht op werkervaring- en stageplaatsen voor jongeren, waar het actuele aanbod van stages te vinden is: www.gemeentedelft.info/stages http://www.gemeentedelft.info/stages>.

Noot voor de redactie (