Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Patiënt beter af met veilig melden

Utrecht, 1 februari 2007. Vandaag neemt minister Hoogervorst van Volksgezondheid het akkoord over veilig melden in ontvangst. Deze overeenkomst is ondertekend door de koepels van ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en patiënten. In een veilige omgeving zullen medewerkers in de zorg vaker incidenten melden. Hoe vaker dat gebeurt, hoe meer men hiervan leert. De patiëntveiligheid in ziekenhuizen neemt hiermee toe.

Shell-topman Rein Willems adviseerde in 2004 in het rapport "Hier werk je veilig of je werkt hier niet" om een veiligheidsmanagementsysteem in te voeren. De minister nam dat advies over. Vanaf 1 januari 2008 moeten alle ziekenhuizen een veiligheidsmanagementsysteem hebben. Het nu gesloten akkoord veilig melden is een belangrijk onderdeel hiervan.

Met een veiligheidsmanagementsysteem kunnen ziekenhuizen systematisch de kwaliteit en veiligheid van de zorg verbeteren. Maar zo'n systeem heeft pas kans van slagen als alle professionals in ziekenhuizen zich erachter scharen. Medewerkers moeten zich veilig voelen om incidenten te kunnen melden. Het is niet de bedoeling dat deze meldingen leiden tot maatregelen tegen individuele medewerkers, maar medewerkers en instellingen worden er niet bij voorbaat door vrijgepleit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie vinden dit een goed initiatief. Als het gaat om fouten door nalatigheid of opzet, kunnen ze altijd onderzoek doen. De Inspectie zal daarbij echter geen gebruik maken van de gegevens uit het interne meldsysteem, maar een eigen onderzoek starten.

Het document is opgesteld naar aanleiding van een onderzoek door artsenorganisatie KNMG. In de overeenkomst staan de voorwaarden waaronder een meldingssysteem goed kan werken. De bescherming van de melder én de rechten van de patiënt staan voorop. Daarnaast is de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de Raad van Toezicht, de Raad van Bestuur, afdelingsmanagers, leidinggevenden, artsen en verpleegkundigen duidelijk. Hiermee wordt de zorg aan patiënten alleen maar beter.

Noot voor de redactie,