Ingezonden persbericht


Vanavond in Profiel: Youp van 't Hek
Donderdag 1 februari 2007, 20.50 uur op Nederland 2 (eerder uitgezonden op 27 december 2006)

Profiel: Youp van 't Hek

'De narrige volksnar' is een programma van Fons de Poel (KRO).

Zijn oudejaarsconferences zijn steevast kijkcijferkrakers. Zijn theatervoorstellingen zijn al jarenlang elke avond uitverkocht. Zijn boeken (verzamelde columns) gaan als zoete broodjes over de toonbank. Hij was ooit zelfs in staat om met een enkele grap het alcoholvrije biermerk Buckler geheel uit de markt te prijzen.

In KRO's Profiel schetst Fons de Poel het portret van Youp van 't Hek, nationaal chroniqueur. Van 't Hek is het prototype van het autodidact. Jongen uit een groot gezin uit het Gooi die in zijn latere oeuvre voortdurend de draak steekt met dat milieu "kakkers en parelkettingen".

Al begin jaren zeventig richtte hij zijn eerste cabaretgroep op, maar een ware doorbraak zou nog lang op zich laten wachten. Lang beperkte zijn bekendheid zich tot het circuit van buurthuizen en jongerencentra, totdat begin jaren tachtig zijn eerste show op tv werd uitgezonden. Sindsdien was er geen houden meer aan. Wat is het geheim van zijn immens succes? Waarom verzet Van 't Hek zich zo sterk tegen burgerlijkheid en kuddegedrag?

In KRO's Profiel ondermeer Youps beste vriend en raadgever Joop Koopman en schouwburgdirecteur en biograaf Frank Verhallen. Zij schetsen het beeld van een ongekend energiek podiumkunstenaar, een workaholic die door doodsangst op de hielen wordt gezeten en het leven wilt proeven voordat het te laat is. Programmamaker Fons de Poel interviewt Van 't Hek over zijn leven, carrière en betekenis voor de Nederlandse samenleving.