Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Doetinchem - Viertal verdacht van grootschalige           |
|     |autodiefstallen                                           |
De politie in de Achterhoek heeft vier mannen aangehouden die ervan verdacht worden in de regio op grote schaal autodiefstallen te hebben gepleegd. Twee verdachten, een 40-jarige Doetinchemmer en een 32-jarige Arnhemmer blijven voor dit onderzoek nog ingesloten. De gestolen auto's werden gestript en in onderdelen verkocht.

Met de aanhouding van drie mannen in het Achterhoekse Vorden op 10 januari j.l. denkt de politie met een gerichte actie een eind te hebben gemaakt aan een serie autodiefstallen waarbij men het vooral had voorzien op VW Transporters, Peugeots 407 en VW Golfs. De diefstallen werden voornamelijk in de Achterhoek gepleegd en beperkten zich meestal tot deze drie merken.

VW Transporters In september viel het op dat er in de Achterhoek steeds meer VW Transporters werden gestolen. De eerste diefstallen vonden in augustus 2006 plaats. In plaatsen als Zeddam, 's-Heerenberg, Doetinchem en Braamt sloegen dieven in de nachtelijke uren toe. Wie waren de dieven en waar gingen de Transporters naar toe ? Bij velen ontstond de gedachte dat de voertuigen naar het buitenland werden vervoerd.

Tijdens één van de diefstallen werd in Zeddam een VW Transporter met een rolstoellift gestolen. De bus was van een gehandicapt Brabants echtpaar dat voor het eerst sinds 25 jaar in deze regio op vakantie was. Deze diefstal zorgde voor veel onbegrip bij het publiek en heeft in de media uitgebreide aandacht gekregen.

Verrassend voor het inmiddels achter de schermen opererende politieteam was de vondst van onder andere de kentekenplaten van dit busje in een zandgat aan de Pakopseweg in Didam. Leden van een duikvereniging waren in het in de buurt bekende Gat van Roelofs aan het oefenen en vonden tal van auto-onderdelen en de kentekenplaten.

Ander merk Inmiddels hadden de verdachten het op de Peugeot 407 voorzien en werden her en der in de regio dergelijke modellen gestolen. Zo werden in Braamt, Zeddam en Doetinchem Peugeot-eigenaren gedupeerd door de dieven. Tijdens één van de diefstallen ontkwamen de dieven in Doetinchem op het nippertje aan surveillerende agenten.

Zij hadden de gestolen Peugeot op sleeptouw genomen en toen zij de politie zagen, lieten ze het voertuig achter en gingen er als een haas vandoor. Hun vluchtauto werd later die nacht brandend in Drempt aangetroffen.

Door alle bevindingen in het onderzoek ontstond bij de politie de overtuiging dat het om een regionaal werkende groep ging die de diefstallen pleegde. In het najaar kreeg men zicht op de mogelijke dadergroep en ontstond het vermoeden dat de auto's ergens in een schuur gestript werden zodat de onderdelen konden worden doorverkocht.

Heterdaad Op 10 januari 's nachts konden drie verdachten op heterdaad in Vorden worden betrapt. Twee van hen zaten in een gestolen auto, een derde werd in de buurt aangehouden. Ditmaal bleek dat de verdachten hun interesse op een Opel hadden laten vallen. Dezelfde nacht werd in vier woningen en twee schuren door politiemensen met de Rechter-commissaris gezocht naar bewijsmateriaal in dit onderzoek. In Doetinchem werd tevens nog een verdachte (18) aangehouden.

In Vorden en Zeddam werden in schuren de nodige auto-onderdelen en persoonlijke spullen uit de gestolen auto's aangetroffen. In de afgelopen periode zijn de verdachten meerdere malen verhoord, maar over het feit waar de gestolen onderdelen zijn gebleven, zijn zij zeer terughoudend. De politie heeft de aangetroffen spullen in de schuur geïnventariseerd en heeft de nodige, vooral persoonlijke spullen, die zij graag aan de benadeelden wil teruggeven.

Kijkdag Om dit mogelijk te maken wordt er binnenkort een kijkdag georganiseerd. De benadeelden worden allemaal per brief uitgenodigd en op deze wijze hoopt de politie dat cd's, autoradio's, ehbo-trommels e.d. weer in het bezit van de rechtmatige eigenaar kunnen worden gesteld.

Afronding onderzoek De politie is nu bezig met het verhoren van de laatste verdachten, waarna het dossier bij het Openbaar Ministerie wordt ingeleverd. Twee verdachten blijven voorlopig ingesloten.

Einde bericht

Anton de Ronde voorlichter politie Noord- en Oost-Gelderland email: anton.de.ronde@no-gelderland.politie.nl telefoon 055 - 5486052

---- --