Gemeente Amersfoort

Raadsinformatiebrief nummer 14

Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 2312702 Aan : gemeenteraad Datum : 26 - 01 - 2007 Portefeuillehouder : R. Luchtenveld

Planontwikkeling Utrechtseweg 2 - 4 (locatie De Witte)

Kennisnemen van
De stand van zaken m.b.t. de voorgenomen planontwikkeling door Van Hoogevest Groep b.v. op de locatie Utrechtseweg 2 ­ 4, en (op hoofdlijnen) de afspraken en de uitgangspunten die door het college voor deze planontwikkeling zijn geformuleerd. Aanleiding
Zoals u bekend, wordt er al enige tijd gewerkt aan de ontwikkelingsvisie Nederberg. Het is in hoofdlijnen een globale visie, welke de basis moet vormen voor de herziening van het bestemmingsplan CSG-Zuid.
De ontwikkelingsvisie is eind december jl. door het college in concept vastgesteld en gaat nu eerst de inspraak in. Daarna volgt agendering voor behandeling in de Gemeenteraad. Het gebied de Zonnehof maakt een belangrijk onderdeel uit van de ontwikkelingsvisie. In dat gebied is een aantal ontwikkelingen actueel. Een van de ontwikkelingen is die op de hoek Utrechtseweg 2- 4 van de Van Hoogevest Groep b.v.. De Van Hoogevest Groep heeft al enige tijd ideeën voor invulling van die hoek.
Gelet op het belang van het gebied rond de Zonnehof, en om meer concrete handvatten te hebben voor toetsing en begeleiding van de voorgenomen planontwikkeling van de Van Hoogevest Groep, heeft het college enkele maanden geleden de heer prof. ir. Hans Ruijssenaars gevraagd voor het gebied rond de Zonnehof te komen met concrete stedenbouwkundige uitgangspunten. De door hem gemaakte stedenbouwkundige uitwerking is vervolgens onderdeel geworden van de ontwikkelingsvisie zoals behandeld in het college.
Daarnaast heeft uw Gemeenteraad op 28 november 2006 een zgn. voorbereidingsbesluit genomen voor het gebied rond de Zonnehof. Het argument voor dat besluit is ontleend aan de constatering dat het geldend juridisch-planologische regime voor het gebied rond de Zonnehof een doorkruising kan betekenen voor de in de ontwikkelingsvisie geformuleerde voornemens. De lange tijd die nodig is geweest voor de totstandkoming van de ontwikkelingsvisie in combinatie met het nemen van genoemd voorbereidingsbesluit, heeft geleid tot kritiek van de Van Hoogevest Groep b.v.

Kernboodschap
Wij zijn uiteraard niet gelukkig met het feit dat tussen de Van Hoogevest Groep b.v. en de gemeente discussie was ontstaan ten aanzien van de voorgenomen planontwikkeling. Wij zijn dan ook verheugd u te kunnen melden dat wij constructief overleg hebben gehad met de Van Hoogevest Groep en dat wij op basis daarvan uitgangspunten hebben kunnen formuleren voor de planontwikkeling. Ondertussen hebben wij ook de heer Hans Ruijssenaars verzocht op te willen treden als stedenbouwkundig supervisor voor het gebied rond de Zonnehof. Met deze stappen hebben we gezamenlijk de planontwikkeling opnieuw ter hand genomen. De door ons geformuleerde uitgangspunten hebben vooral betrekking op de bouwmassa, de functies en de faseringsmogelijkheden. Daarnaast wordt gezamenlijk gekeken naar het oplossen van de parkeervraag.Wij hebben geconstateerd dat het onder voorwaarden mogelijk is een gefaseerde planontwikkeling op basis van het vigerende bestemmingsplan mogelijk te maken. Als dat niet RAADSINFORMATIEBRIEF UTRECHTSEWEG 2- 4_v1.DOC

haalbaar en / of wenselijk is, hebben wij de bereidheid uitgesproken een artikel 19 WRO procedure voor de locatie Utrechtseweg 2 ­ 4 in gang te zetten. Tenslotte hebben we afgesproken om, naast de planontwikkeling op de hoek Utrechtseweg 2 ­ 4, nader overleg te hebben over de mogelijkheden van een meer integrale aanpak van het gebied in relatie tot de wens van een grotere ondergrondse parkeervoorziening.

Consequenties
Vooralsnog heeft een en ander geen consequenties.

Betrokken partijen
Voorlopig is alleen nog de Van Hoogevest Groep b.v. betrokken.

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

de secretaris, de burgemeester, Drs. P.J. Buijtels A. van Vliet-Kuiper

Bijlagen

RAADSINFORMATIEBRIEF UTRECHTSEWEG 2- 4_v1.DOC


---- --