Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 038 HZ
Datum: 1 februari 2007

Bagger Hegemer Mar toegepast in vooroever
Pine Polder krijgt nieuw stuk natuurgebied

De Pine Polder aan de Idzegeaster Poel tussen Heeg en Gaastmeer krijgt er een nieuw stuk natuurgebied bij. Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân realiseren dit door een vooroever te realiseren in de Idzegeaster Poel en het afgezette deel op te vullen met bagger uit het Hegemer Mar. De werkzaamheden zijn afgelopen week gestart en duren tot half april.

De vaargeul in het Hegemer Mar wordt tussen Rakkenpôlle en Leijenpôlle gebaggerd. Dit is nodig om de vaargeul weer op de juiste diepte te krijgen voor het scheepvaartverkeer. Bij de baggerwerkzaamheden komt circa 45.000 kuub bagger vrij. Deze bagger wordt rechtstreeks getransporteerd naar de Pine Polder om nieuw natuurgebied te realiseren. Dat gebeurt via een transportleiding die van het Hegemer Mar over land naar de Idzegeaster Poel loopt, rechtstreeks naar de Pine Polder.

De eerste klus is de aanleg van de vooroever voor het nieuwe gebied. Daarvoor wordt - als eerste in Noord-Nederland - een innovatieve methode toegepast met de geotube. Dit is een soort zak waar de bagger ingespoten wordt en indroogt doordat het water er weer uitloopt. Op die manier wordt een dam gevormd waarmee het nieuwe gebied wordt afgezet. In totaal wordt ongeveer 4.000 kuub bagger in de geotube gespoten. Het nieuwe gebied wordt vervolgens opgevuld met de resterende 41.000 kuub bagger. Zo wordt ruim twee hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Het werk maakt deel uit van de herinrichting van de Pine Polder, waar Wetterskip Fryslân vorig jaar mee is gestart. Staatsbosbeheer wordt eigenaar van de nieuwe grond.

Rixt Ritskes
Afdeling Communicatie
Provincie Fryslân

058 - 292 57 35


---- --