European Union



IP/07/122

Brussel, 31 januari 2007

Concurrentie: Commissie beëindigt onderzoek in de sector ruwe diamanten na verbeteringen in het distributiesysteem van De Beers

De Europese Commissie heeft haar onderzoek naar de markt voor ruwe diamanten afgesloten op basis van een grotere transparantie van de distributieregelingen van De Beers, bekend als de "Supplier of Choice"-regeling (SOC). Op verzoek van de Commissie heeft De Beers, 's werelds grootste producent van ruwe diamanten, het mandaat van de ombudsman van de "Supplier of Choice"-regeling aangepast. Deze ombudsman staat borg voor de objectiviteit van het SOC-distributiesysteem. Het herziene mandaat van de ombudsman zal voor de selectie van de klanten ("zichthouders") van De Beers en de toewijzing van diamanten een grotere transparantie mogelijk maken, waardoor de concurrentie op de markt voor ruwe diamanten wereldwijd bevorderd zal worden. Hiermee wordt een eerdere beschikking aangevuld die in 2006 aan De Beers was gericht (zie IP/06/204) om de inkoop van ruwe diamanten bij de voornaamste concurrent ALROSA tegen eind 2008 stop te zetten.

Commissaris Neelie Kroes van Concurrentie verklaarde: "Het feit dat er enerzijds meer diamanten van alternatieve producenten op de open markt komen en anderzijds het "Supplier of Choice"-distributiesysteem van De Beers werd verbeterd, betekent dat er nu ten gevolge van de interventie van de Commissie meer concurrentie is op de markt voor ruwe diamanten".

De Beers, dat is gevestigd in Zuid-Afrika en in Luxemburg kantoor houdt, is wereldwijd voornamelijk actief in de productie en levering van ruwe diamanten.

Het "Supplier of Choice"-distributiesysteem voor ruwe diamanten formaliseerde de juridische verhoudingen tussen De Beers en zijn klanten. De SOC-ombudsman, een onafhankelijke en door de Commissie erkende controleur, maakt integraal deel uit van het SOC-systeem. Het SOC-systeem werd in 2003 door de Commissie goedgekeurd (zie IP/03/64). Toch werden bij de Commissie een aantal klachten neergelegd meer bepaald omdat het SOC-systeem De Beers in staat zou stellen al te gevoelige commerciële informatie over zijn klanten te verzamelen, waardoor uiteindelijk arbitraire beslissingen over leveringen zouden kunnen worden genomen en indirect de toegang van niet-klanten tot ruwe diamanten zou worden bemoeilijkt.

In het licht van het onderzoek naar deze klachten verzocht de Commissie De Beers de transparantie en de garanties en controles van het SOC-selectieproces te verbeteren. Daarop heeft De Beers op 21 december 2006 het mandaat van de ombudsman aanzienlijk gewijzigd. Meer bepaald zal de ombudsman alle informatie die De Beers verzamelt met het oog op het selecteren van zichthouders en de toewijzing van ruwe diamanten, filteren. Hiermee moeten de bestaande maatregelen worden verbeterd om te waarborgen dat de beslissingen over leveringen van De Beers niet worden gebaseerd op enige externe informatie, of die nu op verzoek of vrijwillig wordt verstrekt. Andere verbeteringen zijn bijvoorbeeld een grotere transparantie van de SOC-criteria door publicatie van de wegingen, de mogelijkheid voor de ombudsman om in bepaalde gevallen compensatie toe te passen voor onjuiste beslissingen over leveringen, de mogelijkheid voor de ombudsman om op verzoek van de Commissie of op eigen initiatief onderzoek te verrichten, en meer gedetailleerde regels inzake belangenconflicten.

De Commissie is van oordeel dat het herziene mandaat van de ombudsman meer gelijke voorwaarden creëert voor de levering van ruwe diamanten door De Beers. Daarnaast kan de ombudsman nu met zijn grotere onderzoeksbevoegdheid in nauwe samenwerking met de Commissie de correcte tenuitvoerlegging van het SOC-systeem beter waarborgen.

De Commissie schonk ook aandacht aan het bestaan van alternatieve bronnen voor de levering van ruwe diamanten buiten het SOC-systeem, in verband waarmee tegen De Beers een aparte klacht was ingediend. In dezen baseerde de Commissie zich voornamelijk op haar eerdere beschikking van februari 2006, waarbij zij de toezeggingen van De Beers om de inkoop van ruwe diamanten bij ALROSA tegen eind 2008 geleidelijk aan af te bouwen, juridisch bindend verklaarde. Deze toezeggingen maken het De Beers effectief onmogelijk om een groot deel van de leveringen van zijn grootste concurrent te controleren en stelt ALROSA in staat volledig competitief te worden ten aanzien van De Beers (zie IP/06/204).

Gezien de maatregelen inzake de kwesties van de inkoop van De Beers bij ALROSA en inzake de SOC-regeling, is de Commissie bijgevolg tot de conclusie gekomen dat de voornaamste punten van zorg ten aanzien van de concurrentieklachten zijn verholpen. De Commissie zal echter verder blijven toezien op de naleving van de toezeggingen van De Beers en het SOC-systeem.