Ministerie van Financiën

Verslag Eurogroep en Ecofin 29 en 30 januari 2007

Eurogroep
De Eurogroep spreekt onder andere over het werkprogramma voor de komende zes maanden, de economische situatie, de convergentierapporten en het stopzetten van de buitensporigtekortprocedure tegen Frankrijk. Minister Zalm complimenteert Frankrijk met de getoonde budgettaire verbeteringen in 2005 en 2006 die resulteren in het nu stopzetten van de excessieve tekortprocedure. Minister Zalm geeft aan dat de voorziene reductie van het tekort voor 2007 bescheiden is in het licht van de verwachte groei. Wat betreft de economische situatie zijn er overwegend positieve signalen. Zo lijkt het effect van de Duitse BTW-verhoging op de groei en inflatie mee te vallen, melden meerdere lidstaten belastingmeevallers, is de olieprijs op een wat lager niveau aangeland en lijkt de `landing' in de VS zachter dan eerder verwacht. Minister Zalm geeft aan dat vooral de situatie op de arbeidsmarkt risico's in zich bergt voor de Eurolanden. Hij verwijst hierbij naar de Nederlandse situatie waar de arbeidsmarkt sinds 1970 niet zo'n groot aantal vacatures heeft gekend. Daarbij geldt dat de markt sinds die tijd uiteraard sterk in omvang is toegenomen, maar ook in vergelijking met recentere jaren van relatieve arbeidsschaarste (1999 en 2000) geldt dat het huidige aantal vacatures hoger is. Er is brede consensus in de Eurogroep dat, mede met het oog op de op te stellen aanbevelingen voor het eurogebied, maatregelen die het arbeidsaanbod verhogen voor de Eurolanden momenteel van extra belang zijn.
Daarnaast wordt er een mandaat voor Eurogroepvoorzitter Juncker opgesteld in de vorm van een speaking en background note ter voorbereiding van de G7-vergadering die 9 en 10 februari in Duitsland wordt gehouden. De speaking en background note gaan in op wisselkoersen, mondiale betalingsbalansonevenwichtigheden en conjuncturele ontwikkelingen.

Ecofin
Werkprogramma Ecofin Raad Duitse voorzitterschap
Het Duitse voorzitterschap presenteert het werkprogramma voor de komende zes maanden. De prioriteit ligt bij het zorgdragen voor efficiënte en effectieve procedures voor budgettaire en economische beleidscoördinatie, het verder vervolmaken van de interne Europese markt (met name voor financiële diensten en belastingen) en het verbeteren van de kwaliteit van de overheidsfinanciën. Het programma wordt verwelkomd door de Ecofin Raad.

Beëindiging buitensporigtekortprocedure Frankrijk
Nadat dit onderwerp in de Eurogroep is besproken, volgt in de Ecofin Raad de formele besluitvorming. De Raad besluit, op voorstel van de Commissie, de buitensporigtekortprocedure tegen Frankrijk stop te zetten, omdat het begrotingstekort voor het tweede achtereenvolgende jaar onder de 3 procent ligt en het er naar uit zit dat dit ook de komende jaren het geval zal zijn. De Raad geeft aan dat Frankrijk op een geloofwaardige en houdbare manier het EMU-tekort onder de 3%-grens heeft gebracht. Wel wijst de Raad in zijn conclusies op het feit dat de Franse EMU-schuld nog steeds boven de 60%-grens van het verdrag van Maastricht ligt.

---

Convergentierapporten van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank

Commissaris Almunia (economische en monetaire zaken) en de president van de ECB Trichet geven een korte toelichting op de convergentierapporten, waarin wordt beschreven in hoeverre Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Hongarije, Malta, Polen, Slowakije en Zweden aan de convergentiecriteria voldoen en in hoeverre de nationale wetgeving in lijn is met het EG-verdrag en de statuten van de ESCB. Beide convergentierapporten concluderen dat geen enkele van deze lidstaten voldoet aan alle criteria voor invoering van de euro en er dus geen aanleiding is om de bestaande derogaties op te heffen. De Ecofin Raad neemt de rapporten ter kennisgeving aan.

Uitbreiding eurogebied: huidige stand van zaken van euro-invoering in Slovenië De Sloveense minister van Financiën Andrej Bajuk, Commissaris Almunia en President Trichet geven een presentatie over de introductie van de euro in Slovenië op 1 januari 2007. Alle drie geven aan dat de invoering van de euro succesvol is verlopen. Namens de Raad sluit het Voorzitterschap zich hierbij aan.

Lissabon: Voortgangsrapport van de Commissie, Key Issues Paper, update van de globale richtsnoeren
De Ecofin Raad houdt een oriënterend debat over het jaarlijkse voortgangsrapport (APR) van de Commissie, het Key Issues Paper dat het Duitse voorzitterschap heeft opgesteld en de globale richtsnoeren voor 2007. Deze documenten zijn opgesteld ten behoeve van de Europese Voorjaarsraad van 8-9 maart aanstaande waar de voortgang op het gebied van het Lissabonproces zal worden besproken.

Alle drie de documenten benadrukken dat er voortgang is geboekt, al blijkt er wel verschil te zijn tussen de verschillende lidstaten en tussen de verschillende aandachtsgebieden. Voor het eerst zijn er dit jaar landenspecifieke aanbevelingen opgenomen in het voortgangsrapport.

De Ecofin zal in februari een besluit nemen over de definitieve tekst van het Key Issues Paper en de globale richtsnoeren en deze vervolgens voorleggen aan de Europese Raad.

Reductie van de administratieve lasten
De Ecofin houdt een oriënterend debat over de Europese aanpak van administratieve lasten naar aanleiding van het recente actieplan van de Commissie. Het is de bedoeling dat de Ecofin in februari hierover conclusies aanneemt die worden voorgelegd aan de Voorjaarsraad. Het actieplan van de Commissie beoogt om samen met de lidstaten uiterlijk in 2012 de administratieve lasten die resulteren uit Europese wetgeving en de daaruit voortvloeiende nationale implementatie, te hebben verminderd met 25 procent. Het ligt in de bedoeling Europese Raadsconclusies hierover te laten aannemen. Tijdens de bespreking blijkt dat een aantal lidstaten vragen heeft bij de reikwijdte van de reductiedoelstelling. Zo is onvoldoende helder of de reductiedoelstelling geldt voor EU-wetgeving of ook nationale wetgeving en in hoeverre de beoogde reductie additioneel is ten opzichte van reeds door individuele lidstaten bereikte administratieve lastenverlagingen. Minister Zalm verwelkomt de
---

reductiedoelstelling van 25 procent. Hij geeft aan dat de EU-doelstelling die voor de Commissie zal

gelden, los dient te staan van de nationale initiatieven.


-0-


---


---- --