Socialistische Partij

SP :: Publicaties

Nederland moet niet meedoen aan Europese Grondwet

Ondanks de afwijzing van de Europese Grondwet in Nederland en Frankrijk medio 2005, is de Europese samenwerking niet vastgelopen. In tegendeel. Er is een aantal hoopgevende stappen in de goede richting gezet in Brussel. Zo worden sinds kort de vergaderingen van Raden van Ministers op internet uitgezonden waardoor de besluitvorming een stuk transparanter wordt. Ook is afgesproken dat lidstaten veel kritischer in de gaten houden of Brussel zich niet teveel bemoeit met nationale aangelegenheden. Daarnaast is besloten dat nationale politiediensten informatie gaan uitwisselen zodat internationale criminaliteit veel beter bestreden kan worden. Voor al deze belangrijke zaken hebben de Europese regeringsleiders geen grondwet nodig gehad. De vraag is dan ook of we überhaupt een Europese Grondwet nodig hebben. Ik denk van niet.

---

door Harry van Bommel, lid van de Tweede Kamerlid voor de SP
---

Met de Europese Grondwet zou de EU allerlei eigenschappen krijgen van een federale staat. Naast een Europese munt, een Europees Parlement en een Europese vlag zouden we dan een Europees volkslied, een Europese president, een Europese minister van Buitenlandse Zaken, een Europese feestdag en een Europees leger krijgen. Europa is echter geen zelfstandige staat maar een verbond van zelfstandige staten die op sommige terreinen waar dat meerwaarde heeft, samenwerken. Volgens mij is er ook bij burgers nauwelijks behoefte aan een Europese superstaat. De Grondwet is een speeltje van bestuurders. Burgers willen dat er échte problemen worden opgelost.

Met de Europese Grondwet zullen er weer meer bevoegdheden overgedragen worden aan Brussel. De liberalisering en privatisering van allerlei diensten zal alleen maar in een stroomversnelling raken. Met de Europese Grondwet is marktwerking in bijvoorbeeld de zorg en onderwijs niet uitgesloten. De desastreuze liberalisering van de energiebedrijven en de spoorwegen zouden ons echter moeten leren dat marktwerking ons weinigs goeds zal brengen. Dan ga je dat toch ook niet in een Grondwet opnemen?

Een ander groot struikelblok is het feit dat de Europese Grondwet een aantal in het oog springende problemen niet oplost. Met de Europese Grondwet worden de miljardenverslindende landbouwsubsidies niet stopgezet. Het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement tussen Straatsburg en Brussel blijft bestaan hoewel het een paar honderd miljoen per jaar kost. Verder blijft de EU zich bemoeien met allerlei zaken die Nederland prima zelf kan regelen.

Natuurlijk is Europese samenwerking noodzakelijk. Zaken als luchtverontreiniging en terrorisme stoppen niet aan de grens. Die samenwerking heeft echter geen volkslied, president of feestdag nodig. Die samenwerking heeft politici nodig die gezamenlijk de Europese uitdagingen aangaan zonder dat ze de belangen van hun eigen bevolking uit het oog verliezen of verantwoordelijkheden afschuiven naar de ondemocratische bureaucratie in Brussel.

Dit artikel werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad op 27 januari
2007