Kick off Deltaplan Metaal, Elektro en Installatie Rijndelta

Stichting kmr

PERSBERICHT

Rotterdam, donderdag 1 februari 2007

Deltaplan voor Technisch Talent

Scholen en bedrijven mikken op 30% meer instroom in techniek

Vandaag presenteren onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven samen het Deltaplan Metaal, Elektro en Installatie voor de regio Rijndelta. Ambitie is om de instroom in de technische beroepsopleidingen de komende jaren met 30% te vergroten en een aanzienlijke kwaliteitsslag te maken.

Zorgelijke situatie op de arbeidsmarkt
Het aantal gediplomeerde schoolverlaters is niet meer toereikend om aan de vraag van bedrijven in de regio te voldoen. Bijvoorbeeld in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in de regio Rotterdam/Rijnmond/Drechtsteden is het aantal leerlingen in de Metaal-, Elektro-en Installatie-opleidingen de afgelopen 5 jaar met gemiddeld 40% afgenomen. In de sector Metaal, Elektro en Installatie werken in deze regio zo.n 65.000 mensen in ongeveer
3.400 bedrijven. Tussen nu en 2010 wordt in deze sector een groot tekort aan technisch personeel verwacht. De economie trekt aan, grote groepen mensen gaan met pensioen en het werk in de bedrijfstak wordt kennisintensiever. Dat vraagt om anders gekwalificeerd technisch personeel. De industrie heeft daarom steeds meer .hoofden met handjes. nodig. Deze situatie op de regionale arbeidsmarkt vormt een serieuze bedreiging voor de economische ontwikkeling in de sector. Er is de afgelopen jaren op het gebied van het praktijkgerichter maken van het beroepsonderwijs en de samenwerking van scholen en bedrijven het nodige bereikt, maar dat heeft nog onvoldoende resultaat opgeleverd

Deltaplan zet in op kwaliteit en volume
Het Deltaplan bestaat uit een viertal samenhangende programmalijnen. Naast verbetering van de kwaliteit van het technisch beroepsonderwijs, staan instroom en promotie, behoud en upgrading van personeel en kennisuitwisseling tussen onderwijs en bedrijven centraal. Op die 4 terreinen moeten scholen en bedrijven de krachten bundelen om grote groepen jonge mensen te interesseren en op te leiden in de techniek. Daarbij is de steun van de overheid hard nodig.

Bedrijfsschool nieuwe stijl
Uitgangspunt van het Deltaplan is om bedrijven veel dichter rond de beroepsopleidingen te organiseren. Door kennisuitwisseling en gezamenlijke investeringen in .up to standard. onderwijsvoorzieningen wordt de kwaliteit van het onderwijs versterkt. . Het gaat eigenlijk om een soort bedrijfsschool nieuwe stijl. De kracht van de oude bedrijfsschool met zijn praktijkgerichte opleidingen, wordt gekoppeld aan de toegankelijkheid van het beroepsonderwijs (MBO/HBO)., aldus projectleider Gert-Jan van der Valk. Er zijn op dit gebied al meerdere projecten gestart in de regio zoals het Centrum voor Koudetechniek, het Mechatronicacentrum, het Maintenance College en het leerpark Dordrecht . Ook zet het Deltaplan in op herkenbare technische opleidingen met minder kwalificatieprofielen.

Maakindustrie zichtbaar maken
Ook moet de Maakindustrie weer zichtbaar worden op scholen, in het beleid en in de regio. Techniek is overal in onze samenleving. We kunnen geen dag zonder, techniek is motor van de export en tegenover elke baan in de industrie staat een baan in de dienstensector. Jongeren, hun ouders, docenten en politici worden de komende periode door gerichte promotieactiviteiten geïnformeerd over de betekenis van de sector Metaal, Elektro en Installatie voor de werkgelegenheid en de economische ontwikkelingen in de regio.

Behoud en upgrading van personeel
Om de kwaliteit en doorstroming van personeel in de bedrijven te bevorderen is scholing van personeel een belangrijke pijler van het Deltaplan. Daartoe is in de regio het Opleidingsbedrijf Metaal Rijnmond (OBM-Rijnmond) opgericht. Het OBM realiseert één serviceloket waar ondernemers uit de sector terecht kunnen met hun vragen over scholing en opleiding. Omdat de sector ook te maken heeft met een snelle uitstroom van jonge werknemers zijn een betere loopbaanontwikkeling en begeleiding eveneens noodzakelijk.

Initiatiefnemers en aansturing
Het Deltaplan is opgesteld door de organisaties van het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen verenigd in het Technocentrum Metalektro Rijndelta (TCMR) dat onderdeel uitmaakt van Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR). Het TCMR fungeert de komende 4 jaar als aanjager en coördinatiepunt voor de uitvoering van het Deltaplan

. Het Technocentrum Metalektro Rijndelta (TCMR) is een platform waarin onderwijs en bedrijfsleven samenwerken aan de kwaliteit en vernieuwing van het technisch beroepsonderwijs.
De volgende partijen nemen deel aan de stuurgroep TCMR: Koninklijke Metaalunie, FME/CWM, Uneto-VNI, Téo techniek economie & organisatie, IHC Holland NV, Wolter & Dros, Melanchthon/VMBO/CVO, Zuiderpark College/VMBO/LMC, ROC Albeda, ROC Zadkine, ROC Da Vinci, Hogeschool Rotterdam/ cluster engineering, Kenteq en KMR