Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 1 februari 2007

Oud-premier Wim Kok leest kinderen in De Baarsjes voor Oud-premier Wim Kok komt op vrijdag 2 februari naar de Joop Westerweelschool. In het kader van de Nationale Voorleesdagen leest hij tweemaal een half uur voor aan leerlingen van groep 3 van deze openbare basisschool (10.15 - 10.45 uur / 11.00 - 11.30 uur). Portefeuillehouder Godfried Lambriex (onderwijs) is bij de voorleessessie aanwezig. Stadsdeel De Baarsjes hecht veel belang aan het voorlezen op een heel vroege leeftijd aan kinderen. Met ingang van dit jaar geeft De Baarsjes gedurende drie jaar aan elk kind in het stadsdeel, dat twee jaar wordt, gratis een exemplaar van 'Mijn Eerste Van Dale', een voorleeswoordenboek waarin zo'n 1000 woorden op een speelse manier visueel en tekstueel worden uitgebeeld. Naast Wim Kok komen tijdens deze Nationale Voorleesdagen ook andere bekende Nederlanders naar de Joop Westerweelschool om kinderen voor te lezen. De Nationale Voorleesdagen, die duren van dinsdag 30 januari t/m zaterdag 10 februari, zijn bedoeld voor kinderen tot en met zes jaar. Portefeuillehouder Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Ahmed Aboutaleb opent Het Sieraad
Wethouder Ahmed Aboutaleb opent op 9 februari officieel Het Sieraad. Het in Amsterdamse schoolstijl gerestaureerde gebouw van de voormalige 4de ambachtschool en latere Edelsmedenschool aan de Postjesweg 1 is inmiddels in gebruik genomen door het ROC van Amsterdam, Frank Sander's Akademie voor Musicaltheater, enkele bedrijven en een horecaondernemer. De laatste is druk doende een grand café aan de Kostverlorenvaart in te richten. Eigenaar Ymere en stadsdeel De Baarsjes willen een ruimte inrichten voor het voltrekken van huwelijken. De eerste huwelijksvoltrekking staat in april op de rol. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Versterking bewonersondersteuning
Het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) wordt de nieuwe werkgever van het huurteam en de bewonersondersteuner. De Baarsjes werkt samen met Bos en Lommer en het ASW aan de oprichting van een Wijksteunpunt Wonen. Het huurteam en de bewonersondersteuner moeten in het te vormen Wijksteunpunt Wonen opgaan. De bewonersondersteuner gaat zich bezighouden met het ondersteunen van (groepen) bewoners bij bouwkundige en complexmatige vraagstukken. De huurteams houden zich vooral bezig met individuele huurondersteuning over huurprijzen. De inzet is om per 1 april een door de dienst Wonen goedgekeurd plan van aanpak te hebben voor het wijksteunpunt. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Nieuwe impuls voor sociaal parkeren
Een gratis plek in de Mercatorpleingarage met suikerfeest, sinterklaas en kerst. De afgelopen twee jaar was dit mogelijk voor bezoekers van Baarsjesbewoners, maar het trok weinig belangstellenden. De digitalisering van parkeervergunningen in 2007 en het in 2006 ingevoerde 'belparkeren' bieden mogelijkheden om in de toekomst beter gerichte acties rond sociaal parkeren uit te voeren, zoals het aanbieden van 'parkeerrecht' voor een aantal uren. Omdat nu de inspanningen het sociaal parkeren bekend te maken en de kosten niet opwegen tegen het aantal opgehaalde parkeerkaarten stelt het Dagelijks Bestuur voor het 'sociaal parkeren' dit jaar niet voort te zetten. Zodra meer bekend is over mogelijkheden met digitalisering wil het DB met een nieuw voorstel 'sociaal parkeren' komen. Een en ander komt nog aan de orde in de raadscommissie, 13 februari. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Parkeerdruk hoog in Does-, Tromp- en Geuzenbuurt
Evenals in 2005 is in november 2006 gemeten hoe hoog de parkeerdruk in de verschillende buurten in De Baarsjes is. Hieruit blijkt dat in de meeste buurten de parkeerdruk (het aantal geparkeerde auto's ten opzichte van het aantal parkeerplaatsen) binnen de gestelde normen is. Alleen in de Does-, Tromp- en Geuzenbuurt is de parkeerdruk 's avonds en 's nachts te hoog. In deze buurt zijn minder parkeerplaatsen per huishouden, en is het autobezit relatief hoog. Het Dagelijks Bestuur kijkt of het mogelijk is parkeervoorzieningen in deze buurt te bouwen. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Spreekuur formulierenbrigade van start
Mensen met een krap inkomen, komen vaak in aanmerking voor een financieel extraatje. Bijvoorbeeld om een kapotte wasmachine te vervangen. Bij veel bewoners in De Baarsjes is dit onvoldoende bekend, vindt portefeuillehouder Godfried Lambriex. Daarom gaat in de derde week van februari de zogenaamde Formulierenbrigade van start. Tot en met april houden medewerkers van de Formulierenbrigade gedurende twee dagdelen spreekuur op zeven van de tien basisscholen in De Baarsjes; te weten op De Corantijn, Rosa Boekdrukker, De Roos, Dr J.Th de Visserschool, Augustinusschool, De St. Jan en Admiraal De Ruyter; Op de drie overige scholen, 10e Montessori, Joop Westerweel en As-siddieq gebeurt dit in dezelfde periode zelfs gedurende vier dagdelen. In iedere school wordt een informatiestand geplaatst. Medewerkers van de Formulierenbrigade maken op de scholen ook gebruik van een spreekkamer om ouders wegwijs te maken met de verschillende formulieren in het kader van de inkomensverruimende maatregelen. Als ouders vragen hebben, analyseert de Formulierenbrigade allereerst de inkomenssituatie van het gezin en geeft vervolgens advies over een mogelijke aanvraag. Als dat nodig is, kunnen bewoners worden doorverwezen naar andere instanties of wordt er een vervolgafspraak gemaakt bij Raster. Portefeuillehouder Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Buurtbijeenkomst Chassékerk
Op de plaats van de Chassékerk wordt een nieuw project ontwikkeld. 8 februari worden de plannen aan de buurt gepresenteerd en kunnen bewoners hun mening en ideeën over de herontwikkeling kwijt. Het Stadsdeel wil de kerk graag behouden en heeft hiervoor drie varianten gemaakt. De huidige eigenaar van de Chassékerk, de Parochie van de heilige Drie-eenheid, wil graag nieuwbouw op de plaats van de kerk en heeft hiervoor twee varianten ontwikkeld. Alle varianten zijn gemaakt in overleg met woningcorporatie Ymere. Ymere is de beoogde nieuwe eigenaar van de Chassékerk en zal het project naar alle waarschijnlijkheid uitvoeren. Om bewoners voor te bereiden om de buurtbijeenkomst verspreid het stadsdeel deze week een folder met een beschrijving van de 5 bouwvarianten. Op 27 maart neemt de stadsdeelraad een besluit over de projectontwikkeling op de plaats van de Chassékerk. De raad kiest dan tussen behoud van de kerk of sloop/nieuwbouw. Bewoners kunnen hun ideeën over de verschillende bouwvarianten kenbaar maken tijdens de inloopavond van 8 februari. Ook kunnen zij reageren op www.baarsjes.amsterdam.nl/chassekerk of via het bewonerspanel. De inloopbijeenkomst op 8 februari is van 17.00 tot 20.00 uur in de St. Janschool. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Het Sieraad houdt open huis
Buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen zaterdag 10 februari tussen 10.00 en 16.00 uur het gebouw van de voormalige 4de ambachtschool aan de Postjesweg 1 van binnen bekijken. Bewoners en gebruikers van het gebouw geven acte de présence. Voor de kinderen is er ook het nodige te doen, zoals sieraden maken, schminken en een speurtocht. De speurtocht, ook voor volwassenen, voert tot in de voormalige machinekamer in de kelder en tot op de zolder. Beeldhouwer Krop vertelt onderweg wat zijn beelden op en aan het gebouw verbeelden. De vroegere directeur van de Ambachtschool kijkt terug. Eigenaar Ymere van nu kijkt vooruit, net als de mensen van het ROC van Amsterdam. Portefeuillehouder: Ab Cherribi..
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Uit de stadsdeelraad

Raadsbrede steun voor groene motie
Stadsdeel moet zelf ook energie besparen
Stadsdeel De Baarsjes moet zelf ook besparen op het energiegebruik. Dat betekent dat in het stadsdeelkantoor de lichten eerder uit moeten, het papiergebruik door ambtenaren wordt teruggedrongen en dat de (vracht)auto's van het stadsdeel schoner moeten worden. Een motie met die oproep van GroenLinks en D66 kreeg dinsdagavond 30 januari steun van de voltallige stadsdeelraad. Het stadsdeel kan niet alleen van bewoners en bedrijven verlangen dat zij zich inspannen om energie te besparen. De stadsdeelorganisatie moet zelf het goede voorbeeld geven, zo betoogden GroenLinks en D66 dinsdagavond. Maatregelen die het stadsdeel neemt, betalen zich bovendien binnen vijf jaar terug, dus het is ook nog goedkoper om te letten op energiegebruik. De twee partijen kregen steun van PvdA en VVD. De voltallige raad riep daarop het Dagelijks Bestuur op om nog in het eerste kwartaal van 2007 het stadsdeelkantoor te laten controleren op energiegebruik en maatregelen in het kader van duurzaam bouwen. Het DB heeft toegezegd de raad daar snel over te informeren. De deelraad vroeg verder aan het Dagelijks Bestuur om geld te zoeken voor een project om energiebesparing bij huishoudens met een minimuminkomen te stimuleren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook in de portemonnee van de minima.

Raadscommissie Onderwijs praat over leerplicht
De raadscommissie Onderwijs praat komende dinsdag 6 februari over het jaarverslag Leerplicht en over de plannen die er zijn voor een betere handhaving van de leerplicht. Verder staan voorstellen voor de vroeg en voorschoolse educatie op de agenda, evenals een startnotitie over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De raadscommissie onderwijs begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden via griffie@baarsjes.amsterdam.nl