Hartpatienten starten project voor betere hartfalenzorg

St. hoofd, hart en vaten

Hartpatiëntenorganisaties starten project voor betere hartfalenzorg

Het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de organisatie van hartfalenpolis, dat vandaag als artikel verscheen in Medisch Contact, bevestigt de ervaring van hartpatiëntenorganisaties. Stichting Hoofd Hart en Vaten (SHHV) is samen met haar hartpatiëntenorganisaties in januari dit jaar gestart met het project Zekere Zorg, dat aansluit op het onderzoek van IGZ. SHHV en haar patiëntenorganisaties worden namelijk regelmatig door hartpatiënten geïnformeerd over onvoldoende kwaliteit van de hartfalenzorg. SHHV wil dat hartpatiënten de beste zorg krijgen.

Het onderzoek van IGZ geeft aan dat er verschillen zijn in de organisatie van de hartfalenpolis die gevolgen hebben voor de kwaliteit van de hartfalenzorg. Het project van SHHV gaat een stap verder. SHHV brengt in kaart aan welke kwaliteitscriteria de hartfalenzorg moet voldoen. Bijzonder is dat dit gebeurt vanuit patiëntenperspectief, waarin met name aandacht is voor praktische en organisatorische zaken. Een hartfalenpatiënt die bijvoorbeeld een vraag over plaspillen heeft, wil dit snel kunnen doen. Een van de criteria betreft dan ook de bereikbaarheid van hartfalenverpleegkundigen.

SHHV zal vervolgens onderzoeken welke ziekenhuizen aan de gestelde criteria voldoen. Met deze uitkomsten zal SHHV hartpatiënten stimuleren bewust te kiezen voor de beste zorg. Naar verwachting is dit project in 2007 afgerond.

We zijn blij dat de kwaliteit van de hartfalenzorg onderzocht is, maar het is ongelooflijk dat de zorg voor hartfalenpatiënten zo verschillend is, zegt Margo Weerts, directeur van Stichting Hoofd Hart en Vaten. Wij vinden het ook fantastisch dat de IGZ aangeeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie de organisatorische variatie op te lossen.

SHHV werkt nauw samen met de Nederlandse Hartstichting. Bij SHHV zijn zeven patiëntenorganisaties op het gebied van hart- en vaatziekten aangesloten. Voor meer algemene informatie: www.hartenvaten.nl