Superwinsten op aardgas blijven voortwoekeren

Productschap tuinbouw

Superwinsten op aardgas blijven voortwoekeren
Machteloze positie toezichthouders DTe en NMa gehekeld

De superwinsten van Shell, Exxon Mobil en de Nederlandse overheid blijven voortwoekeren. Door te hoge gasprijzen steken deze partijen dit jaar samen ruim 1 miljard euro extra in hun zak. LTO Glaskracht en Productschap Tuinbouw (PT) hekelen dan ook de machteloze positie van de toezichthouders op de energiesector, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Directie Toezicht Energie (DTe).

NMa en DTe blijken niet in staat te zijn een einde te maken aan de ondoorzichtige wijze waarop GasTerra (voorheen Gasunie) de aardgasprijs verhoogt. Hierdoor betalen consumenten en bedrijven in 2007 gemiddeld drie cent te veel per kuub gas wat overeenkomt met ruim 1 miljard euro. Het kost de tuinbouw alleen al 120 miljoen euro extra. LTO Glaskracht en PT stellen dat GasTerra haar machtspositie misbruikt en dat het ministerie van EZ hiermee instemt. Shell, Exxon Mobil en overheid zien als aandeelhouders van GasTerra hun inkomsten vervolgens fors toenemen, zoals onder meer blijkt uit de vandaag bekend gemaakte winstcijfers van Shell.

In juli 2006 dienden LTO Glaskracht en PT een klacht in bij de NMa over de economische machtspositie van GasTerra. Deze klacht werd ondersteund door Consumentenbond en FME-CWM. Tot dusver bleef reactie uit. Ook het resultaat van aangekondigd DTe-onderzoek naar de grote winsten van energiebedrijven in de eerste helft van 2006 laat - ondanks toezeggingen van de DTe - nog steeds op zich wachten. Volgens de organisaties lijkt het erop alsof het ministerie van EZ de toezichthouders bij deze dossiers aan het lijntje houdt.

Fusie Essent/Nuon ongunstig
Een andere tegenslag voor de gasafnemers is de ophanden zijnde fusie tussen Essent en Nuon. Deze moloch heeft direct tweederde van de Nederlandse (laagcalorische) gasmarkt in handen. Samen met GasTerra kan deze energiereus de monopolistische aardgasketen nog sterker maken.

Voor meer informatie neemt u contact op met Pieter van der Struijs van het Productschap Tuinbouw, telefoon 079-347 04 18 of e-mail: p.vanderstruijs@tuinbouw.nl