Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Extra Trekking van de Nationale Postcode Loterij voor Plan Nederland

PLAN ONTVANGT 500.000 EURO VOOR COLOMBIAANSE 'DESPLAZADOS'

Amsterdam, 1 februari 2007 - Met de toekenning van 500.000 euro uit de Extra Trekking van de Nationale Postcode Loterij voor het project 'Gevlucht voor geweld - jongere ontheemden in Colombia' wil kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland 1200 'desplazados' zicht op een betere toekomst geven. Daarnaast wil Plan het vergeten conflict in Colombia onder de aandacht van jongeren in Nederland brengen.

In Colombia woedt al decennia een burgeroorlog. De overheid, paramilitairen, communisten en drugsbaronnen bestrijden elkaar met legale en illegale middelen op leven en dood. Dit complexe conflict leidt tot veel geweld en intimidatie van de Colombiaanse burgers, waaronder vele kinderen. Jaarlijks ontvluchten honderdduizenden mensen de bedreigingen en het geweld op het platteland, om ergens anders een bestaan op te bouwen.

Jonge vluchtelingen
In Colombia zijn miljoenen mensen op de vlucht voor 'La Violencia'. In de steden waar de vluchtelingen zich vestigen neemt de bevolking in razend tempo toe en dat trekt een zware wissel op de aanwezige voorzieningen. Spanningen zijn het gevolg en er is voor de vluchtelingen weinig hoop op een stabiele toekomst. Plan in Colombia steunt, onder andere in de stad Quibdó, jonge vluchtelingen - de desplazados - bij het opbouwen van een nieuw leven in hun nieuwe woonplaats. Plan doet dit onder andere met het verbeteren van de voedselzekerheid en het geven van cursussen in conflictbeheersing, gemeenschapsopbouw en omgaan met geweld. Bovendien gaat Plan een nieuwe school bouwen, met een gemeenschappelijke eetzaal/voedingscentrum en 172 huizen met sanitaire voorzieningen voor 1200 mensen, waarvan bijna 700 kinderen.

Jongeren en geweld
Met het project 'Gevlucht voor geweld - jongeren ontheemde in Colombia' wil Plan Nederland Nederlandse jongeren betrekken bij ontwikkelingsproblematiek en hen oproepen solidair te zijn met hun leeftijdsgenoten in Colombia. De communicatie rondom dit project maakt deel uit van de landelijke campagne van Plan Nederland 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'.

Nationale Postcode Loterij
In totaal keert de Nationale Postcode Loterij over 2006 216 miljoen euro uit aan 53 goededoelenorganisaties. Dat is meer dan 14 miljoen meer dan in 2005. De Nationale Postcode Loterij heeft met een totaalinleg van ruim 432 miljoen euro ruim omzetstijging van 2,9 procent gerealiseerd in vergelijking met vorig jaar. Voor het 17e achtereenvolgende jaar is de Postcode Loterij gegroeid. Plan Nederland wordt sinds 1998 door de Nationale Postcode Loterij ondersteund en heeft dit jaar, naast de reguliere bijdrage van 3 miljoen euro, 500.000 euro ontvangen uit de Extra Trekking.

----- einde persbericht ----

Plan in Colombia
Plan werkt sinds 1965 in Colombia. De vijf werkgebieden liggen in en rondom de zuidelijke stad Cali, rondom de stad Tumaco, in het Chocó departement, langs de Atlantische kust rondom de steden Cartagena en Barranquilla en in de steden Monteria en Sincelejo. Colombia behoort niet tot de allerarmste landen ter wereld. De verdeling van de relatieve welvaart is echter zeer ongelijk. Zo'n 55 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De burgeroorlog heeft grote gevolgen voor de Colombiaanse economie. Het geweld heeft honderdduizenden boeren verdreven waardoor de voedselproductie daalt. Buitenlandse investeerders mijden het land en het toerisme komt nauwelijks van de grond. De projecten van Plan in Colombia richten zich onder meer op de verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg, een betere leefomgeving en een beter inkomen. Plan blijft zich ook inzetten voor het vredesproces door zich met een programma voor de vrede te richten op families en jongeren.

Plan International werkt in Colombia onder een andere naam. Dit om associatie met het Plan Colombia te vermijden, een controversieel drugsbestrijdingsprogramma dat de huidige regering in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten uitvoert. In communicatie-uitingen heeft Plan het dan ook altijd over Plan International Colombia, of over Plan Programma Colombia.

Plan Nederland (www.plannederland.nl) Plan werkt voor kinderen. Plan is een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 49 programmalanden. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en een betere naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht