Persbericht EénVandaag

Spoorvakbonden / Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (voorheen Nibra): Maximum aantal passagiers per treinstel

Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (voorheen NIBRA) en de spoorvakbonden VVMC en FNV Spoor willen dat er een maximum gesteld wordt aan het aantal passagiers per treinstel. Dat stellen deze organisaties donderdag in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid wil dat er op korte termijn actie wordt ondernomen. Jos Post: " Niet alleen in een touringcar maar ook in de tram, de lift staat hoeveel mensen erin mogen zitten en dan is ie op een gegeven moment gewoon vol." Post waarschuwt voor de dramatische gevolgen bij een ongeval met een overvolle trein. Post: "Hoe voller de trein is, hoe moeilijker het is om bij de slachtoffers te komen voor hulpverlening na een aanrijding."

De spoorvakbonden vinden het zeer kwalijk dat door de overvolle treinen, machinisten bij een mogelijke aanrijding niet kunnen vluchten uit hun cabine. Wim Eilert van de VVMC: "De ruimte achter de machinist die staat vaak zo vol dat de machinist ook geen vluchtroute meer heeft."

Uiteindelijk is een machinist of conducteur verantwoordelijk voor het al dan niet vertrekken van een overvolle trein. Volgens Wim Eilert van de VVMC worden machinisten zelfs onder druk gezet door managers van de NS om toch te vertrekken met overvolle treinen. "Als die machinist überhaupt beslist om de trein te laten staan, omdat het veel te vol is, dan wordt er druk op de machinist uitgeoefend vanuit het management om toch te vertrekken", aldus Eilert in EénVandaag.

De NS laat weten druk bezig te zijn met het verminderen van de overvolle treinen. Woordvoerder van de NS, John Krijgsman: "Er is een groot verschil tussen het gevoel van onveiligheid en echte onveiligheid. De veiligheid is niet in het geding." Juist vandaag laat de NS weten het aantal overvolle treinen met de helft teruggebracht te hebben door extra treinstellen in te zetten.

Uitzending EénVandaag om 18.20 uur op Nederland 1
Voor meer informatie: Jan Born mob: 06-51069046 of jan.born@eenvandaag.nl (