Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB vraagt ticketautomaten aan Brusselse tram- en bushaltes

Persbericht BTTB 1 februari 2007

Een kaartje op de Brusselse trams en bussen wordt vanaf vandaag duurder. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) ondersteunt het idee dat voorverkoop gestimuleerd wordt, maar vraagt de tram- en bushaltes uit te rusten met automaten.

Vandaag 1 februari verhoogde het Brusselse vervoerbedrijf MIVB zijn tarieven: opvallend is vooral dat de prijs van een kaartje op tram of bus verhoogt van 1,50 naar 2,00 euro. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) ondersteunt het idee dat verkoop op tram of bus ontraden wordt ten voordele van voorverkoop: dit komt de reissnelheid ten goede. De tarieven van De Lijn evolueerden vorig jaar in gelijkaardige zin, met een duidelijke toename van de voorverkoop als gevolg.

Wel vraagt de BTTB een uitbreiding van het voorverkoopnet: automaten zijn enkel voorhanden in de metrostations; de krantenwinkels verkopen geen tickets voor één rit. De BTTB vraagt alle tramhaltes en de belangrijkste bushaltes uit te rusten met automaten, naar analogie van de situatie in Gent en Antwerpen.

Tevens stelt de reizigersbond voor aan de haltes zonder automaat een omgevingsplan aan te brengen met vermelding van voorverkooppunten in de buurt. Zo kan de prijsbewuste gebruiker zich een meerrittenkaart of abonnement in voorverkoop aanschaffen. Ticketverkoop via gsm kan ook voor bepaalde mensen een oplossing bieden.

Nota voor de pers (