Gemeente Wijk bij Duurstede

Jaagpad en natuurvriendelijke oevers langs Kromme Rijn

Eind januari starten Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Provincie Utrecht met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en met de aanleg van het eerste deel van het jaagpad tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Dit deel betreft een wandelpad langs de Kromme Rijn tussen Odijk en Beverweerd. Voor dit doel is langs de Kromme Rijn een strook vrijgemaakt door aankoop en/of uitruil van gronden. Het waterschap en de Provincie willen met het wandelpad en de natuurvriendelijke oevers zowel natuur als recreatie langs de rivier een impuls geven. Als de werkzaamheden volgens planning worden uitgevoerd, kan de wandelliefhebber vanaf het najaar 2007/voorjaar 2008 van het resultaat genieten.

Herstel jaagpad
In 2002 is het idee geboren het voormalige jaagpad langs de Kromme Rijn tussen Odijk en Beverweerd in ere te herstellen. Het wandelpad wordt onderdeel van een nieuwe bewegwijzerde wandelroute van 25 kilometer die het mogelijk maakt van Utrecht naar Wijk bij Duurstede te lopen, grotendeels langs de Kromme Rijn. Het pad zal daarom aan de noordzijde aansluiten op de voetgangersbrug die de gemeente Bunnik dit jaar aanlegt over een zijarm van de Kromme Rijn bij Odijk.

Natuurvriendelijke oevers
Op het traject waar het wandelpad gaat komen, bleek ook de houten beschoeiing aan vervanging toe te zijn. Er is gekozen om geen nieuwe beschoeiingen te plaatsen, maar natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Door de oevers te vergraven en anders te beheren, ontstaan er betere verplaatsingsmogelijkheden en leefruimtes voor planten en dieren in en om het water. Hiermee wordt een knelpunt opgelost in de ecologische verbindingszone. Daarnaast zorgt het afgraven van de oevers voor een vergroting van het doorstroomprofiel van de Kromme Rijn. Dit is nodig om de gevolgen van de klimaatsverandering op te vangen.

Projectdetails
De werkzaamheden worden naar verwachting in de zomer van 2007 afgerond.
De realisatie van het oever- en wandelproject is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de provincie Utrecht, het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, de gemeente Bunnik, het landinrichtingsproject `RAK Kromme Rijn', de Dienst Landelijk Gebied en niet te vergeten de aanliggende grondeigenaren. Het project wordt gefinancierd door de provincie Utrecht (o.a. Agenda 2010 project `Wandelen in Utrecht'), Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en het RAK Kromme Rijn. Tevens steunt het rijk dit project op grond van de subsidieregeling gebiedsgericht beleid.